Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 17 de gener del 2011

Calma, boira alta i inversió tèrmica


Imatge de satèl.lit d'aquesta tarda en canal visible.

Com podeu observar a la imatge de l'encapçalament, avui hem tingut un dia cobert degut a la presència d'un gran banc de boira alta o núvols baixos que afectava bona part del Mediterrani Occidental., curiosament, juntament amb el Pla de Lleida, trobem que a la Costa Central, la Costa Brava i altres indrets de Girona, és on més boira hi ha hagut.
Aquests núvols baixos formats per estrats i amb un escàs desenvolupament vertical, s'han d'observar amb el canal visible del satèl.lit, ja que el canal infrarroig detecta les parts fredes dels núvols que creixen a més alçada.
Sens dubte, l'elevada pressió atmosfèrica que tenim, amb la marcada inversió tèrmica que porta associada, juntament amb l'elevada humitat i la manca de vents destacables, han creat aquest mar de núvols baixos a sobre nostre.
Cal destacar que segons el radiosondatge de Barcelona de les 12:00h, es constata que a una alçada de 238 m hi havien 8,8 cº, en canvi a uns 848 m d'alçada hi trobem 11,4 cº, això indica una inversió tèrmica prou destacada entre aquestes capes. Si ens fixem, podem veure com també existeix un 84 % d'humitat entre els 238/506 m, aquest fet, juntament amb l'aire més fresc que hi ha situat a aquelles alçades i l'elevada estabilitat atmosfèrica, han propiciat que s'arribés al punt de rosada i el vapor d'aigua es condensés i formés aquesta boira alta.

Pel que fa a les dades d'avui, la màxima ha pujat fins a 11,0 cº i la mínima ha sigut de 9,3 cº. El vent ha bufat fluix amb component variable. L'estat de la mar s'ha mantingut amb mar arrissada mar endins i calma arran de costa. La humitat relativa ha oscil.lat entre el 80/92 % i la pressió ha sigut d'uns 1028/1029 hpa. Dades de meteoclimatic.com.


Previsió per aquest dimarts

Aquest dimarts a Palamós, es preveu que els núvols baixos siguin molt menys importants i s'obrin àmplies clarianes, independentment, a la tarda poden aparèixer més núvols de tipus alt i mig.

La temperatura pot pujar fins a 12/14 cº a la costa, fins a 14/16 cº a l'interior i fins a 8/12 cº al Pirineu. La mínima pot baixar fins a 6/8 cº a la costa, fins a 1/4 cº a l'interior i fins a -2/0 cº al Pirineu.

El vent al nostre sector costaner pot bufar molt fluix de component nord o restarà en calma, fins la matinada de dimarts. Al matí tindrem vent de tramuntana o gregal a 4/6 nusos. A la tarda tindrem la mateixa situació. A la nit la tramuntana es pot reforçar i arribar als 14/16 nusos.

L'estat de la mar es mantindrà amb mar calma o arrissada fins la matinada de dimarts. Al matí tindrem la mateixa situació. A la tarda tindrem marejol mar endins i mar arrissada arran de costa. A la nit hi haurà marejol arran de costa i maror mar endins.