Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 11 de gener del 2011

Inundacions bíbliques a Austràlia


Mapa de precipitació de les darreres 24 hores a l'estat de Queensland. On hi han més punts vermells hi ha la ciutat de Brisbane i Toowoomba. Font: http://www.bom.gov.au/


Inundacions biblíques, és com s'hauria d'anomenar la situació que estan patint a Austràlia, sobretot a l'Estat de Queensland, on des de fa setmanes, existeix un superfíce completament inundada equivalent al tamany de França i Alemanya junts, amb ciutats senceres cobertes per l'aigua.

Si això no fos poc, durant les darres hores encara ha plogut més, amb riuades sobtades que s'ho enduen tot al seu pas. Els equips de rescat busquen avui a 78 persones desaparegudes per les riuades a Queensland, al nord-est d'Austràlia, on hi ha deu morts i 200.000 damnificats, i tres quartes parts de l'Estat han estat declarades zona catastròfica i sembla que el pitjor no ha passat, perquè continuen les pluges torrencials que amenacen amb negar milers de llars en les pròximes 48 hores.

La cap del Govern de Queensland, Anna Bligh, va assenyalar que la declaració d'estat catastròfic concedeix a les autoritats el poder que necessitaven, per ordenar evacuacions, amb la finalitat de protegir el major nombre possible de vides i propietats, i afrontar les pujades de nivell de les inundacions en els pròxims dies.

"Aquestes inundacions es desenvolupen i canvien a un ritme que fa por (...) Estem vivint una experiència espantosa (...) No és moment per deixar-se portar pel pànic. Ara és el moment de romandre units", va manifestar Bligh, segons l'emissora de ràdio ABC.

L'última víctima mortal és un nen de quatre anys que va morir ofegat avui després de caure del vaixell amb el que era portat cap un lloc segur, a la localitat de Marburg, a uns 60 quilòmetres a l'oest de Brisbane.

La major part dels desapareguts, unes 59 persones, incloses famílies senceres, es trobaven a la vall del riu Lockyer quan va ser travessat per una tromba d'aigua, que en alguns llocs va arribar als vuit metres d'alçada.
Els equips de rescat i la Creu Roja encara no han pogut arribar a algunes de les zones més negades, de manera que es desconeix la situació dels seus habitants.

La cap de govern de Queensland va manifestar que Brisbane i Ipswich "afronten ara el major perill en 35 anys", quan les previsions apunten que els danys superaran els causats per les inundacions del 1974, data en què 14 persones van morir, 300 van resultar ferides i 6.700 cases van quedar negades.

El riu Brisbane es va desbordar aquest matí i les autoritats necessiten buidar de la seva conca part de l'aigua del sobrecarregat embassament de Wivenhoe, situació aquesta que amenaça amb negar 6.500 habitatges i afectar més de 16.000 persones.
Brisbane és la tercera ciutat en importància d'Austràlia, amb 2 milions d'habitants, dels quals uns quants milers han començat a marxar avui dels barris propers al riu.




Vídeo d'una riuada sorpresiva captada ahir a Toowoomba.




Vídeo d'àmplies zones inundades des de fa una setmana.