Com sel ser habitual durant el mes de gener, ja comencem a trobar algun ametller situat en zones baixes i a prop de la costa, en plena floració. Sens dubte, la bona climatologia dels darrers dies ha ajudat a aquesta floració, la qual es sol avançar o retrasar segons la varietat d'ametller (n'hi han més de 50 varietats), siguent les varietats "Desmai llargueta", "Marcona Garrigues", "Vivot" i "Pou de Felanitx" les més primerenques, també hi influeix la rigurositat de l'hivern o la seva situació. Cal destacar també, que com és llògic, les varietats primerenques són les que estan més exposades als efectes de les glaçades.
Les fotografies que veieu són d'un ametller situat a la zona de la Fosca, a St. Joan de Palamós., degut a la seva posició a prop del mar a ple sol, cada any sempre és un dels primers que veig florir. Les fotos estan realitzades ahir dissabte.
L'estudi i recopilació de dades sobre la floració de les plantes, és una part de la fenologia, ciència que estudia la relació entre els factors climàtics i els cicles dels éssers vius. El moment i la durada dels esdeveniments fenològics particulars varia segons els anys depenent de la corresponent situació meteorològica.
La Fitofenologia és la part de la fenologia que estudia com afecten les variables climatològiques a les manifestacions periòdiques o estacionals de les plantes (floració, maduració de fruits, aparició i caiguda de fulles, etc).
La Zoofenologia és la part de la fenologia que estudia com les variables i les inèrcies climatològiques afecten les activitats periòdiques dels animals (migracions, hivernacions, muda de pell, canvis d'activitat...).
L'anotació de les dates de l'arribada o tornada de certs ocells migratoris (com en el cas de l'oreneta) és un exemple de l'activitat de la Fenologia.
Les dades fenològiques es prenen en petits jardins annexos a observatoris meteorològics, com a l'Observatori Fabra de Barcelona, per part de les dades subministrades per afeccionats voluntaris o en centres especialitzats com és el cas de la finca La Higueruela a Toledo que depen del CSIC (Consejo Superior de Investigaciones Científicas).
S'ha de tenir en compte a efectes comparatius, que les diferents varietats de plantes conreades tenen cicles completats en períodes de temps també diferents.
La recopilació de dades amb sèries de molts anys poden contribuir a una millora de la gestió i el rendiment dels conreus. En el cas d'espècies silvestres constitueix també un avís sobre canvis climàtics, abundància d'espècies, estat sanitari etc.
A la Xina hi ha registrat un calendari fenològic des de fa mil anys i a Kyoto (Japó) es registra la data de floració dels cirerers des de l'Edat Mitjana.
Fotografies realitzades per Tempspalamos i informació extreta de wikipedia.