Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 5 de gener de 2011

En Fumera ens vigila


En Fumera situat al darrera del Rei Blanc. Font: radiopalamos.com

Coincidint amb les dates nadalenques i especialment en el dia d'avui, ja fa una colla d'anys, Palamós va recuperar l'antiga tradició del personatge d'en Fumera de la mà d'en Fefe i Cia.

Aquest personatge de l'imaginari de la Catalunya Nord i de part de les comarques gironines, és un ésser misteriós amb set ulls al cap, quatre a davant i tres a darrera, i quatre orelles, dos a cada banda, que tot-ho-veu, tot-ho-escolta i tot-ho-xerra.
En Fumera és un emissari dels Reis d’Orient, l'encarregat d'explicar-los si la mainada s'ha portat bé. Els nanos li tenen repecte ja que, per una banda, entenen que és l'espieta dels Reis i, de l'altre, se l'imaginen amb un aspecte terrorífic.

S'anomena Fumera perquè entra i surt per la xemeneia de la casa o pels celoberts dels pisos, com el fum de la llar de foc o la cuina. En algunes cases i escoles en Fumera es representa per mitjà d'ulls que són distribuïts per les parets. Antigament, en alguns indrets de la Costa Brava en Fumera agafava vida: els pares construien i penjaven un ninot de roba en algun indret de la casa, fent creure a la mainada que havia entrat per la xemeneia i que seria amb ells fins la vigília de Reis. En d'altres cases, en Fumera apareixia només en moments de tensió familiar nadalenca provocada pels més petits. A Girona, d'aquest personatge en dèien el Ximineia o Xocolata, fent referència a l'estat i els colors de la seva vestimenta, i també l'emparentaven amb l'Home del Sac.


CANÇÓ DE'N FUMERA

Sóc en Fumera,
Sóc important
Vinc a observar-vos
Tot vigilant.

Els Reis que vénen
Des de l'Orient
Volen que els digui
Si us porteu bé.

Si algú no es porta
Com és degut
Aquí m'ho apunto...
I tururut !

Lletra i música de Carles Bertrand