Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 18 de gener del 2011

El vent de nord desplaça la boira cap al sud


Imatge d'avui del satèl.lit Terra. Fer clic per ampliar-la.

Com podeu observar a la imatge espectacular que ha captat avui el satèl.lit Terra, es pot comprobar com l'extens banc de núvols baixos que hi ha situat al Mediterrani, s'ha anat desplaçant cap al sud de la Península, les Balears i al nord d'Àfrica. Aquest desplaçament de la boira marítima ha estat causat per l'entrada de vent del nord en capes baixes i mitges de la troposfera, encara que en superfície no s'ha deixat sentir gaire. Per exemple, a Nimes (Llanguedoc-Rosselló) el vent bufava a 26 nusos a 984m d'alçada i a Barcelona bufava a 10 nusos a 1294 m, segons els respectius radiosondatges.
La imatge de l'encapçalament és molt clarificadora d'aquest espai lliure de nuvolusitat, en forma d'ampli passadís que s'esten des de la Catalunya Nord., no obstant, el fet que en superfície el vent de nord no hagi sigui gaire intens, permet que es mantingui la boira al Pla de Lleida., aquesta boira en dies posteriors també desapareixerà, degut a l'entrada de vent fort de mestral i tramuntana.

Si us fixeu, la imatge de satèl.lit també ens mostra l'arribada d'una teranyina de núvols alts, composta majoritàriament per cirrus., també s'observen molts esteles de condensació dels avions, tot això degut a l'existència d'una capa d'humitat del 50/70 % entre els 3000/6000m d'alçada, amb temperatures d'uns 15/30 cº sota zero, segons el radiosondatge de Barcelona., a més, aquests radiosondatge també mostra com la inversió tèrmica ha desaparegut, amb un gradient de temperatura que va descendint amb l'alçada.

Per veure aquestes dades dels radiosondatges podeu accedir al següent enllaç: http://weather.uwyo.edu/upperair/europe.html

Pel que fa a les dades del dia a Palamós, la jornada s'ha presentat assolellada, amb l'aparició d'alguns cirrus a la tarda. La màxima ha remuntat fins a 13,5 cº i la mínima ha baixat fins a 4,3 cº. El vent ha bufat molt fluix o ha estat en calma, amb predomini del component nord durant la matinada i matí, amb vent del sud-oest a les hores centrals, amb una ratxa màxima de 13 km/h del sud.
L'estat de la mar s'ha mantingut amb mar calma o arrissada. La pressió atmosfèrica ha rondat els 1028/1025 hpa i la humitat ha oscil.lat entre el 74/95 %. Dades de meteoclimatic.


Previsió per aquest dimecres


Aquest dimecres tindrem un dia amb nuvolusitat variable de tipus alt i mig, amb algunes clarianes.

La temperatura pot pujar fins a 11/13 cº a la costa, fins a 10/12 cº a l'interor i fins a 4/8 cº al Pirineu. La mínima pot baixar fins a 2/4 cº a la costa, fins a 0/2 cº a l'interior i fins a -3/0 cº al Pirineu.

El vent al nostre sector costaner bufarà a uns 10/14 nusos de tramuntana o provences, fins la matinada de dimecres. Al matí tindrem vent de nord a uns 8/10 nusos. A la tarda bufarà tramuntana a uns 10/12 nusos i a la nit la tramuntana es pot reforçar fins a 16/20nusos, més reforçada mar endins i al nord del Cap de Begur.

L'estat de la mar es mantindrà amb marejol mar endins i mar arrissada arran de costa fins la matinada de dimecres. Al matí tindrem entre marejol i maror mar endins, amb mar de fons de nord-nord-est, amb marejol arran de costa. A la tarda tindrem maror mar endins, amb forta maror al nord del Cap de Begur, arran de costa hi haurà marejol. A la nit el mar s'alterarà notablement, amb maror arran de costa i forta maror o amb àrees de maregassa mar endins, precaució amb la navegació.



Onatge previst per dimecres a la nit.