Centelleig verd vist des de Tenerife. Font: http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/astropix.html
La imatge del dia de l'Astronomy Picture of the Day, ens mostra una bonica imatge, captada des de Tenerife, del bonic fenomen òptic conegut com a "centelleig verd".
El centelleig verd és un fenomen que té lloc durant la posta o sortida de sol, encara que pot passar també amb la Lluna o amb altres planetes com a protagonistes. Aquest fenomen tan curiós apareix per damunt del disc solar, lunar o planetari, amb tonalitats diverses, generalment solen ser verdes, encara que també és possible veure tons groguencs, blavosos i fins i tot violetes.
L'aparença que adopta aquest centelleig és semblant a la llum d'un far i té una longitud d'uns pocs graus, i dura uns dos segons, per tant, és molt difícil d'observar i de fotografiar.
El centelleig verd, o green flash en anglès, és producte de la refracció i de la dispersió de la llum solar quan es troba a prop de l'horitzó, i dels miratges que es generen en aquests moments. La posta de sol té lloc en diferents instants, depenent de la longitud d'ona amb la qual l'estem observant (cada color té una longitud d'ona associada). Per això, si posem uns filtres, en una situació ideal veuriem una posta de sol dominada primer pel color vermell, seguida pel color groc, verd, blau, i acabant pel violeta. Tot això en només uns segons.
No obstant, la dispersió de l'atmosfera causada per l'aire i pels aerosols, fa que la llum de tons blaus es desviï quan el sol està prop de l'horitzó., si a més hi ha una mica de boirina a l'aire, el fenomen es veu reforçat. Per tant, els colors violeta i blau tendeixen a ser eliminats, deixant que les tonalitats verdoses dominin durant els últims instants de la posta de sol.
Vídeo d'un centelleig verd, en una posta de sol.