Magnífica fotografia de la boira. Imatge captada per Nando Garcia Lorente, el dia 24 d'agost. Font: http://www.3cat24.cat/
Des del passat dissabte, amb més o menys intensitat, han anat apareixent bancs de boira marina, denominades tècnicament com a boira d'advecció. Aquestes boires de mar es diferencien de les típiques boires d'hivern que trobem a l'interior, entre altres coses, pel fet que no es formen al damunt nostre, sinó que apareixen al damunt del mar i llavors les brises marines les van portant fins la costa.
Malgrat la seva espectacularitat, només afecten uns centenars de metres terra endins i són força molestes pels banyistes, ja que oculten el Sol i donen un ambient més fresc, si ho comparem amb altres indrets situats lluny del radi d'acció del fenomen., en ocasions, la diferència de temperatura entre un lloc emboirat i un indret assolellat pot variar en més de cinc graus.
La fotografia de l'encapçalament, realitzada des del cap de Sant Sebastià, és una mostra clara on podem comprobar com la boira de mar està perfectament retallada seguint la forma de la costa. Fixeu-vos com la boira té dues entrades molt definides cap en terra, les quals coincideixen amb les cales de Calella i la Badia de Llafranc, en canvi, on hi ha el cap anomenat La Punta d'en Blanc, la boira no hi és present perqué no s'hi donen les condicions necessàries per la seva permanència.
Hem de tenir present que aquestes boires es formen gràcies a l'aire més fresc que hi ha al damunt del mar, el qual refreda l'aire més càlid que té a sobre i queda saturat de vapor d'aigua. L'existència d'un aire més càlid a sobre el terra, degut a l'escalfament dels rajos solars, i per tant, amb més tendència a elevar-se, provoca que la boira es dissipi al cap d'uns centenars de metres després de circular per sobre el terra.
Normalment, la boira marina sol aparèixer als mesos primaverals, amb les primeres entrades d'aire càlid, les quals topen amb l'aire més fred que hi ha al damunt les aigües del mar, aquest estiu però, després d'un mes de juliol força fresc i amb forts corrents del nord, l'aigua del mar s'ha mantingut amb una temperatura més inferior que altres anys, fet que facilita la formació del fenomen.
Foto realitzada per Joan Soler Martí, el dia 22 d'agost. Font: http://www.3cat24.cat/. Observeu com en aquest cas la boira penetra per la plana al.luvial del Ter, segurament segueix les aigües fredes del riu.
Foto realitzada per Ferran Figuerola, el dia 22. Font: http://www.3cat24.cat/. En aquest cas la boira remunta el relleu costaner de l'Estartit.
Foto realitzada per Eugènia Capellades Pelegrí, el dia 25 d'agost. Font: http://www.3cat24.cat/. Imatge de la Platja Llarga de Platja d'Aro coberta per la boira.
Foto realitzada per Jordi Grau, el dia 22 d'agost. Font: http://www.3cat24.cat/. En aquest cas es veu un banc de boira molt estret al davant de la costa de Begur. Aquests bancs de boira feien uns 50 metres de gruix.
Fotografia realitzada per Josep Collell el dia 24 d'agost. Font: http://www.3cat24.cat/. Espectacular imatge de la boira de mar escolant-se entre els gratacels de primera línia de mar a Platja d'Aro.