Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 19 d’agost del 2011

Massa a prop de la glacera


La glacera Sawyer. Font: http://en.wikipedia.org/wiki/Tracy_Arm


El passat quatre d'agost, mentre uns turistes visitaven amb vaixell la glacera Sawyer, situada al fiord Tracy Arm d'Alaska, es va ensorrar una porció de la glacera que feia més de seixanta metres d'alçada, aixecant una enorme onada. Alguns dels trossos de gel despresos van sortir projectats cap a la nau.

Tot i que aquests tipus de viatges turístics, per veure els fiords i en ocasions per veure com cauen trossos de les glaceres, són força freqüents, aquesta vegada la imprudència d'apropar-se massa al perill, va fer que una dona es trenqués una cama, i encara sort, ja que les conseqüències podien haver estat més greus.


Vídeos de l'accident:









El fiord Tracy Arm està situat a uns 72 km al sud de Juneau i a 110 km al nord de Sant Petersburg, Alaska., el seu nom prové d'un general de la Guerra Civil anomenat Benjamin Franklin Tracy.

Actualment pertany a la reserva del Bosc Nacional Tongass, designada pel Congrés dels Estats Units el 1980.

Aquest indret té uns 2.643,32 km2 d'extensió i està format per dos profunds i estrets fiords: el Tracy Arm i el braç Endicott, on es poden contemplar espectaculars parets verticals de granit d'uns 900 metres d'alçada i nombroses cascades. Tots dos fiords tenen més de 48 km de llarg i una cinquena part de la seva superfície està coberta de gel.

Durant l'estiu, els fiords tenen trossos de gel flotant de mida considerable, que van des de la mida d'un edifici de tres pisos a trossos de la mida d'una mà. Durant la darrera glaciació (entre 100.000-10.000 anys enrera), tots els fiords estaven plens de glaceres actives.

Curiosament, el fiord Tracy Arm té dues glaceres bessones, anomenades Sawyer nord i Sawyer sud, situades al seu extrem.
La fauna de la zona, a part dels turistes, també inclou l'ós negre i marró, cérvols, llops, foques, i una gran varietat d'aus, com ara xatracs àrtics i somorgollaires. També hi han cabres de muntanya, que es troben generalment en les àrees de major altitud, fins i tot s'han vist a prop de la base de la glacera.