Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 9 d’agost del 2011

Per ara hi han poques meduses


Cotylorhiza tuberculata. Denominada vulgarment, ou ferrat.
Font: http://ca.wikipedia.org/wiki/Medusa


Aquest estiu sembla que les conegudes meduses o borns, el terror dels banyistes, no han aparegut en gran quantitat a les costes catalanes. Les abundants pluges que han caigut aquest mes de juliol, han provocat una disminució de la salinitat de l'aigua del mar, factor essencial que dificulta l'acostament de les meduses a la costa. La falta de marinades, degut a la presència persistent dels vents del nord, en són una altre causa.

Segons un article aparegut al portal de notícies 3cat24.cat, Verónica Fuentes, investigadora de l'Institut de Ciències del Mar, ha afirmat, que tot i aquests factors contraris a la presència de meduses a la costa, aquest any sí que s'han detectat a la Mediterrània més bancs de l'anomenada medusa rosada (Pelagia noctiluca), que és molt urticant, i que per ara no ha arribat a les costes.

En canvi, sí que ha arribat a les costes la medusa blanca, sobretot a la costa central i una mica a la costa Daurada. Ara s'espera que hi arribi la que es coneix per "medusa d'ou ferrat" (Cotylorhiza tuberculata).

La biòloga Abigaïl Torres de l'Aquari de Barcelona afirma que les meduses "són a alta mar" i que el fort vent i els corrents marítims, fruït dels temporals, les mantenen allunyades de la costa. Malgrat això, no descarta que amb l'augment de les temperatures i el cessament de les pluges torni la presència d'aquesta espècie tant temuda pels banyistes.

Per obtenir més informació sobre les meduses que apareixen a la costa catalana i com actuar si ens les trobem, accediu al següent enllaç:


http://aca.gencat.cat:8002/traspasfiles/platges/meduses.pdf