El tornado de Ternaard (Holanda). Font: http://www.weer.nl/
Cada any es formen algunes trombes marines i alguns tornados a Holanda, no obstant, el tornado que el passat sis d'agost va afectar el nord-est de la regió holandesa de Frisia, va ser especialment fort.
L'última vegada que un tornado d'aquesta intensitat va afectar a Holanda, va ser el tres d'agost del 2008.
Els llocs més afectats pel tornado del passat sis d'agost, van ser Ternaard, i l'àrea de Hantum Foudgum. En aquestes localitzacions, molts arbres van ser abatuts, alguns dels quals van esclafar els sostres de les cases., a més, una caravana es va cremar i degut a la tempesta alguns carrers es van inundar. Com a dada prou reveladora de les fortes pluges caigudes, trobem la localitat de Earnewald, on hi van caure 100 mm en set hores.
Es calcula que el tornado del nord-est de Frisia, es pot classificar com a F1, degut als danys observats. Un tornado EF1 té vents que oscil.len entre els 138-178 km/h.
Imatge de radar del passat sis d'agost a les 15:35 h. Observeu les fortes tempestes que hi havien al nord d'Holanda. Font: http://www.weer.nl/
Aquella jornada hi havia una capa d'humitat molt important, l'aire era força calent i existia un fort cisallament, situació que pot donar lloc a fortes tempestes i alguna supercèl.lula, com la que formà el tornado. El cisallament del vent és un breu canvi en la seva força i direcció amb l'altitud i és un dels ingredients clau per la formació d'una supercèl.lula generadora de tornados. Arran de terra hi havia una brisa de l'est, mentre que en capes altes, el vent bufava del sud-oest a oest, a uns 50 nusos.
Concretament, aquell dia a la regió de Frisia hi havia un CAPE (sigles que en anglès volen dir "Energia Potencial Convectiva Disponible") de 1.600 J/kg, fet indicatiu d'una inestabilitat molt alta.
Per calcular el CAPE, hem de considerar l'aire com un paquet que s'eleva des del terra (o des de capes lleugerament superiors) tot mantenint al llarg d'aquest procès una temperatura més elevada que el seu voltant. Com més gran sigui la diferència entre la massa d'aire ascendent i la massa d'aire cap a la que es dirigeix, més inestable serà l'estructura de l'aire. I aquest és el CAPE, com més gran sigui, més inestable és l'aire i major serà la probabilitat de xàfecs amb possibles supercèl.lules.
Tempestes com la que afectà a Holanda, són força habituals a l'estiu a bona part d'Europa., en aquelles latituds es poden enfilar fins als 12.000 metres d'alçada, per llavors descarregar fortes precipitacions, acompanyades amb pedra i algun altre fenomen sever, com el tornado que hi hagué.