Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 20 de desembre del 2010

L'índex AO negatiu i la fred a Europa





Aquest mes de desembre està siguent extremadament fred a gran part d'Europa i en zones dels Estats Units, amb nombroses nevades que estan provocant molts problemes als mitjans de transport aeris i terrestres. La imatge superior ens mostra l'anomalia de la temperatura de la superfície terrestre que hi va haver entre el tres i el deu de desembre passats, en comparació amb la temperatura mitjana del mateix període entre 2002 i 2009. Les mesures estan realitzades des del satèl.lit Aqua de la NASA.

Tot i que la temperatura d'aquest mes pugui ser més freda al nord d'Europa i a l'est dels Estats Units, a Groenlàndia i parts del nord de Canadà, està siguent excepcionalment càlida. Aquest patró de temperatura és degut a l'Oscil.lació de l'Àrtic, coneguda com a "índex AO".




Efectes de l'índex AO en fase positiva a l'esquerra i en fase negativa a la dreta.
Font: http://nsidc.org/arcticmet/patterns/arctic_oscillation.html


L' Oscil.lació de l'Àrtic o índex AO és un patró climàtic que influeix en el clima hivernal a l'hemisferi nord. En ell es descriu la relació entre la pressió alta que sol existir a les latituds mitjanes, degut a la presència d'un anticicló i les baixes pressions que existeixen a sobre l'Àrtic.

Quan l'índex AO està en "fase negativa", existeix una gran zona d'altes pressions sobre la regió polar i una zona de baixes pressions a les latituds mitjanes (uns 45 graus nord). Una "fase positiva" inverteix aquest patró. En la fase positiva, l'augment de la pressió atmosfèrica es produeix a latituds mitjanes i a la regió polar hi tenim sistemes de baixes pressions.

Les conseqüències d'un índex AO negatiu provoca que nosaltres i gran part d'Europa tinguem uns hiverns amb temperatures més fredes del que és normal i amb més precipitacions, degut al desallotjament de l'aire fred polar que hi ha en latituds superiors cap a latituds inferiors, capaç de crear sistemes depressionaris a les nostres latituds., fenòmen conegut també com a "circulació meridiana", caracteritzada per un flux de component sud i nord, el qual és el responsable de les recents i quantioses pluges enregistrades a la meitat oest de la Península.

En canvi, amb un índex AO positiu podem tenir uns hiverns més càlids i secs, ja que l'aire fred i les borrasques circulen per latituds superiors i només afecten al nord i al nord-oest de la Península, fenòmen conegut també com a "circulació zonal", caracteritzada per un flux de component oest.


Gràfic de l'índex AO observat des del passat mes de setembre i el previst pels pròxims dies. Es pot comprobar com està en fase negativa des de mitjans de novembre.

Font : http://www.nws.noaa.gov/