Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 26 de desembre del 2010

Sobreexplotació dels recursos naturals




L'informe Planeta Viu 2010 revela que s'ha duplicat en 15 anys la petjada ecològica que pot suportar el planeta. La humanitat està utilitzant els recursos naturals un 50 per cent més ràpid que el que la Terra pot renovar, segons revela l'informe Planeta Viu 2010, publicat a Bristol (Regne Unit). Produït per WWF en col·laboració amb la Global Footprint Network i la Societat Zoològica de Londres, l'informe examina l'estat del nostre món natural i el nostre impacte o petjada ecològica.

La petjada o empremta ecològica, que és la mesura que determina el grau d'impacte que té el consum humà sobre els ecosistemes i la seva capacitat de regenerar-se, s'ha duplicat en només 15 anys.

L'informe revela que la petjada ecològica de la humanitat s'ha més que duplicat des del 1966. El 2007, l'any més recent per al qual hi ha dades disponibles, la humanitat utilitzava l'equivalent d'un planeta i mig per realitzar les seves activitats.

Fins i tot en modestes projeccions de l'ONU sobre el creixement de la població, el consum i el canvi climàtic per a l'any 2030, la humanitat necessitarà dues Terres per absorbir els residus de diòxid de carboni i mantenir-se al dia amb el consum de recursos naturals. Les xifres donades a conèixer a l'informe indiquen que la humanitat s'enfronta a reptes no només per preservar la biodiversitat, sinó també per aturar el canvi climàtic i les aspiracions de desenvolupament humà, com ara la reducció de la fam i la pobresa arreu del món.

Els països que lideren el rànquing d'impacte ecològic són els Emirats Àrabs i els Estats Units. De fet, es calcula que si totes les persones del món visquessin com un ciutadà mitjà dels Estats Units o dels Emirats Àrabs, necessitaríem quatre planetes i mig per cobrir les nostres necessitats energètiques i de consum.

L'informe també apunta que l'Índia i la Xina produiran, respectivament, 20 i 30 milions de vehicles anuals a l'any 2030. Tenint en compte que cap país ha aconseguit produir 10 milions de cotxes, preveuen un impacte extremament negatiu a mitjà termini sobre el medi ambient.

El text avançat avui conclou que la Terra pot cobrir les necessitats energètiques fins i tot incorporant els 1.500 milions de persones que encara no tenen aquest servei. La solució passa per deixar enrere els combustibles fòssils i apostar clarament per l'energia renovable.

No obstant això, el canvi és possible. Aquesta edició de l'informe presenta escenaris basats en accions que podrien canviar la corba, així com les perspectives si ens mantenim com fins ara.

Font : http://www.ecodiari.cat/inici