Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 25 de maig del 2011

El pitjor tornado des de l'any 1947 als EUA


Imatge de la destrucció causada pel tornado.


El passat diumenge a la nit, una nova línia de tempestes d'enorme extensió, va creuar el centre del Estats Units acompanyada per una altre tanda de tornados mortals.
El més greu de tots va assolir categoria 4 sobre 5 en l'escala Fugita, amb vents que arribaren als 318 km/h., aquesta vegada li va tocar a la ciutat de Joplin (Missouri), la qual va quedar convertida en runes.

Les 116 vícimes mortals, contabilitzades fins ahir, el converteixen en el tornado més mortífer als EUA des de l'any 1947.
Durant els 9 escassos minuts que durà el fenòmen, totes les construccions situades en la superfície delimitada per onze quilòmetres de llarg i 1,2 km d'ample van quedar completament arrassades. Aquestes zones completament arrassades pel pas d'un tornado s'anomenen "carrers de la mort".

A part d'aquestes víctimes mortals, també va deixar més de 500 ferits i la seva força va ser extraordinària, ja que fins i tot va arribar a arrencar el paviment del terra i tot arbre que es creuava al seu pas.

Segons l'historiador nord-americà Christopher C. Burt, el tornado de Joplin ha sigut el més mortal que hi ha hagut a la història, des del famós tornado F-5 que a l'any 1947 va matar a 181 persones a Woodward, Oklahoma,

No obstant això, existeix una teoria recent que proclama que el tornado de Woodward, en realitat era part d'una sèrie de tornados que va matar a 107 persones. Si això és cert, hem de recular més enrera, concretament fins a l'any 1936 per trobar l'últim tornado dels EUA que va matar més persones que el tornado de Joplin.

El 1936, uns sèrie de violents tornados van provocar 216 morts a Tupelo, Mississippi, i 203 morts a Gainesville, Geòrgia.

Aquest any, el nombre de víctimes mortals per tornados se situa actualment en 482., aquesta dada reflecteix que ens trobem a l'any més mortal des del 1953, any en que van morir 519 persones. Aquell any, hi va haver tres ciutats densament poblades que van rebre els impactes directes de tornados violents: Waco, Texas (114 morts), Flint, Michigan (115 morts), i Worcester, Massachusetts (89-94 morts) totes les víctimes van ser provocades per violents F-4 i F-5 .




Vídeo de notícies de l'any 1953 que ens mostra la destrucció de la primera onada de tornados mortals que hi va haver aquell any. L'onze de maig del 1953, un tornado F-5 va assolar el centre de Waco, Texas, matant a 114 persones.


Molta mala sort

Tot i els avisos que es fan per posar la població en alerta, l'alt nombre de morts d'aquest any és degut en part a la mala sort. Els perillosos tornados EF-4 i tornados EF-5, normalment solen aparèixer en zones despoblades, però aquest any hi ha hagut la desgràcia que dos violents tornados han passat per sobre de ciutats amb més de 50.000 habitants. No obstant, el tornado que va afectar a Joplin, va ser detectat 21 minuts abans que arribés a la població, amb els conseqüents avisos al respecte.

La seva formació

Els tornados requereixen dos ingredients principals per a la seva formació: la inestabilitat i el cisallament del vent.

La inestabilitat és màxima quan des del sud entra aire calent i humitat en nivells baixos, procedent del Golf de Mèxic cap a les planures situades entre les Muntanyes Rocalloses i les Muntanyes Apalatxes, i des del nord entra aire fred i sec en alçada procedent del Canadà o Alaska.
L'abril d'aquest any, la temperatura superficial del mar al golf de Mèxic està amb la temperatura més elevada dels últims 100 anys i això és una aportació extra per la formació de les supercèl.lules generadores de tornados.

El fenòmen de la Niña, al Pacífic Oriental, en part, és el responsable que els vents situats en nivells alts de la troposfera (corrent en jet) siguin molt forts, fet que ha provocat canvis notables en la velocitat i la direcció del vent amb l'altura. Aquests canvis de direcció del vent amb l'altura (cisallament del vent) són ideals per afavorir els corrents ascendents que formen les tempestes, això permet que els tornados siguin més nombrosos i més intensos del que és habitual.




Vídeo del tornado i de la destrucció que afectà a la ciutat de Joplin.