Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 12 de maig del 2011

Pluges intenses a Namíbia i Sud Àfrica


Magnífica foto d'una de les tempestes que han afectat Namíbia, amb la base molt baixa.


A principis del present mes de maig, en alguns indrets de Namíbia i Sud Àfrica, va caure més pluja en un sol dia que en tot un any.
Durant varis mesos, han caigut pluges excepcionalment intenses i persistents que han remullat el sud i l'oest d'Àfrica i han omplert les conques de molts rius que estaven seques des de fa diversos anys

El mapa de sota, mostra les precipitacions caigudes a Namíbia i Sud-Àfrica el dia 5 de maig. Les estimacions es van fer des de varis satèl.lits enquadrats en la Missió de Mesura de Pluges Tropicals (TRMM). En tons de verd i blau, es mostren les estimacions de precipitacions que van dels 20 mm fins a més de 70 mm. Cal considerar aquestes dades com a molt importants, ja que en gran part del desert del Namib, a prop de la costa, cauen menys de 20 mm a l'any.






Des del mes de febrer, les precipitacions han estat superiors a la mitjana en moltes parts de l'Àfrica subsahariana, Angola, el nord de Namíbia, el sud de Tanzània, Camerun, Congo i Madagascar. El Kuiseb, Boteti, i altres rius s'han acostat a nivells rècord.
En algunes parts de Namíbia, en particular al nord, hi han hagut inundacions i es calcula que centenars de milers de residents han estat desplaçats. Almenys 62 persones han mort. Aquestes pluges, a més, poden provocar un possible augment del còlera, el tifus i altres malalties transmeses pels mosquits.

Durant el temporal més recent, a les regions del sud de Namíbia, concretament a l'àrea del riu Fish, van caure 50 mm, això és més que la precipitació mitjana anual que hi cau, i dues preses , les de Hardop i Nauta, van haver d'obrir comportes.



Imatge del desert del Kalahari.


El país està travessat pel tròpic i forma part quasi completament d'una zona àrida. Entre 50-160 km cap a l'interior, existeix una llarga cinglera que cau paral·lelament a la plana litoral del Namib des de les terres altes de l'interior (inclinades suaument vers la depressió del Kalahari).

De nord a sud, es distingeixen tres zones fisiogràfiques: la zona desèrtica del Namib, que comprèn un 15 % de la superfície total del país, l'altiplà central i el marge occidental de la depressió del Kalahari.
L'altiplà central està situat entre els 1.000 i els 2.000 metres d'altitud, té grans planes ondulades i algunes regions muntanyoses (Moltkeblik 2 848 metres). El nord de l'altiplà és una plana al.luvial drenada per la xarxa endorreica de l'Okavango i per la conca també endorreica del llac sec d'Etosha Pan. El territori està marcat pels dos deserts que el travessen, amb algunes petites unitats de relleu a l'interior:

El desert de Namib, que dóna nom al país, amb una llargada de 1.300 kilòmetres, forma la plana litoral ocupant el 15 % de la superfície.
El desert de Kalahari, a l'interior, a la frontera amb Botswana.

Les muntanyes de Namakwaland, amb un màxima d'alçària al Groot Karasberge (2.202 m).
Les muntanyes d'Ovamboland, amb la màxima alçària del país, el Brandberg (2.606 m).
L'Altiplà Central, amb el Moltkebrick (2.484 m).

Pel que fa a la hidrografia, la zona costanera no supera els 50 mm anuals, al nord-est les pluges superen els 400 mm, i a la Franja de Caprivi arriben als 600 mm. A causa de l'escassetat i la irregularitat de les precipitacions, a excepció del Kunene i de l'Orange, tots els rius són de règim intermitent. L'aigua del subsòl sorgeix rarament a la superfície i, per tal d'aprofitar-la, ha calgut excavar pous de gran profunditat.


Informació i imatges extretes de:

http://earthobservatory.nasa.gov/ i http://ca.wikipedia.org/wiki/Portada