Plàstics extrets de la mar. Font: www.museudelapesca.org/index.php/projecte-comson
El passat 16 de maig, es va realitzar l'acte de cloenda del Projecte Internacional COMSOM.
Des del mes de setembre passat, aquest projecte ha avaluat l'estat de les comunitats bentòniques del Mediterrani que pateixen diferents graus d'explotació pesquera i que estan sotmeses a les deixalles que s'aboquen impunement al mar.
COMSOM ha estat impulsat per l'Institut de Ciències del Mar–CSIC i dirigit per la doctora Montserrat Demestre, amb la col.laboració del Museu de la Pesca, l'Àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament i la participació de la Confraria de Pescadors de Palamós i de diferentes escoles.
Els científics de l'Institut de Ciències del Mar-CSIC han volgut sensibilitzar a la població i als pescadors, sobre la problemàtica de les deixalles que s'aboquen al medi marí, sobretot pel que fa als plàstics, a més, també volien fer arribar al gran públic la metodologia que segueix un equip científic
Els primers resultats del projecte científic ens diuen que actualment les bosses de plàstic són la principal amenaça dels ecosistemes marins litorals i costaners.
Del total de la brossa extreta, més d'un 50% són plàstics i d'aquests un 30% són bosses de plàstic. La capa d'on es treu més plàstic és la situada a l'entorn dels 50-100 metres, amb registres que arriben al 50%.
Per tal de poder fer un mostreig dels fons marins, es va demanar la participació de cinc embarcacions de pesca del port de Palamós que al llarg d'una setmana (sempre coincidint amb l'inici d'estació de l'any) han guardat tots els plàstics extrets de la mar que han sortit barrejats amb les captures de les seves embarcacions.
Els plàstics han estat recollits d'una manera determinada, i en llocs concrets basant-se en un mostreig espaial, seguint les indicacions dels científics. Les embarcacions participants fan tècniques de pesca diferents i treballen habitualment entre els 50 i 250 m de profunditat.
Posteriorment, la brutícia recollida ha estat analitzada pels alumnes dels centres educatius de secundària Vedruna i IES, tots dos de Palamós, i l'IES Puig Cargol de St. Antoni de Calonge, en total 70 alumnes de 4rt d'ESO i 1r i 2n de Batxillerat.
Al següent vídeo veureu un resum que recull les principals fases i conclusions de l'estudi:
Per conèixer més detalls del Projecte COMSOM accediu al següent enllaç:
http://comsom.cmima.csic.es/ca/content/inici