Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 3 de maig del 2011

Imatges del parheli i la posta de Sol d'ahir


Parheli. Imatge publicada a l'espai del temps de TV3 d'ahir al vespre.


Ahir al vespre, poc després de finalitzar la pluja i just abans que el Sol desaparegués per l'horitzó de ponent, es va poder observar un bonic parheli o fals sol (sun dog en anglès).

Un parheli és un fenomen òptic força comú, associat amb la reflexió i refracció de la llum, quan aquesta atravessa una gran quantitat de partícules de gel en forma de prismes hexagonals, en núvols alts del gènere cirrus.
Aquest efecte és molt semblant als halos (de fet poden i solen succeir al mateix temps).
Sempre apareixeran en un angle de 22ºc a l'esquerra o a la dreta dreta del Sol en forma de taques brillants i acolorides, tot donant la impressió que hi ha un altre sol més petit. Els parhelis es veuen millor i són més visibles quan el sol està baix.



Fals sol situat a la dreta del Sol.


El nom parheli prové del prefix grec "para" que vol dir "al costat" i "elios"
que significa "Sol".

Quan els parahelis són molt clars, es poden observar els diferents colors que els composen., el color vermell es troba a la part més propera del Sol. Més enllà apareixen diferents tonalitats que van des del taronja fins al color blau. No obstant això, els colors es superposen considerablement i costa diferenciar-los, fins a tal punt que s'acaben fonent en el color blanc.


Més imatges del parheli:











Quan el Sol s'anava ponent, el parheli també va anar seguint el mateix camí i va acabar desapareixent, ben bé com si fos el seu acompanyant: