Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 2 de maig del 2011

Viatge a La Palma: El Mirador de la Concepción


Vista de Sta. Cruz de la Palma des del Mirador de la Concepción (400 msnm).


Tot i algun ruixadet intermitent, continuem amb la nostra visita per la capital de l'illa de La Palma, però aquesta vegada ho farem a vista d'ocell.
Per contemplar Sta Cruz de la Palma en tota la seva extensió, cal pujar fins al Mirador de la Concepción que es troba situat a sobre el penyassegat del mateix nom i a 400 metes d'alçada. Per anar-hi s'hi pot pujar amb cotxe, autobús o a peu., l'opció triada en aquesta ocasió és pujar-hi a peu des de la capital, sobretot després de la millora en el temps que hi va haver.

El traçat ens portarà una mica més d'una horeta de caminada, per carrers costeruts amb unes magnífiques vistes de tota aquesta àrea, només caldrà seguir les marques d'un sender de gran recorregut que trobem molt ben senyalitzades.



Pel camí ens va sortir aquest habitant tot eixerit.


Al llarg de la pujada ens surt algun animal de granja com el gall que veiem sobre aquestes línies, símptoma que ens trobem en un entorn que conserva cert aire rural. També anem trobant nombrosos horts amb moltes patates (papas com diuen allí) i alguns fruits tropicals com plàtans, advocats, mangos o papayes.



Mural molt ben fet que vam trobar pel camí de pujada.


Aquesta sensació de trobar-nos en un indret tropical d'algun país llunyà, encara es va refermar més amb la descoberta a la vora del camí, d'una casa decorada amb un bonic mural d'uns elefants, una veritable obra d'art, acompanyada per les sempre presents palmeres canàries i algun drago.



Imatge d'una part del terme municipal de Breña Alta.


Bona part del recorregut transcorre pel municipi de Breña Alta, indret al qual pertany el Mirador de la concepción. Aquest municipi situat a l'est de l'illa, té una extensió municipal molt accidentada que abarca uns 31 km2, amb una petita porció de costa de 1,30 km i una població de 7.337 habitants.

El casc urbà està a 350 metres sobre el nivell del mar i té un port pesquer i una platja artificial a la petita porció de costa, al barri de Bajamar, així com diverses zones industrials.
El municipi destaca per la gran quantitat de barris disseminats que conté, però sobretot és famós per la seva producció de tabac i per les conegudes festes de "Las Cruces".



Capella amb una creu dedicada a les ànimes dels difunts que es troben entre nosaltres.


Un dels aspectes més interessants de les tradicions ancestrals d'aquest indret, és el fet que els diferents camins del terme municipal apareixen nombroses creus disposades en petites capelles, cada una coneguda amb un nom diferent.

Concretament, la que podeu veure a sobre aquestes línies estava dedicada a les ànimes dels difunts. Aquesta és una de les tradicions més arrelades de l'illa de La Palma, pel que fa al culte als morts.

Demà dia tres de maig, precisament es celebra la "Fiesta de las Cruces". Aquest dia les creus i les capelles, disperses per tot el municipi, es vesteixen amb belles composicions, elaborades amb vegetals, flors, paper, artefactes mecànics, i amb diverses peces de roba finament elaborada , majoritàriament d'origen americà. Curiosament, també n'hi ha algunes que es vesteixen amb joies, aquest fet i per evitar la picaresca, obliga a que hi hagi algun veí de vigilància les 24 hores del dia.

Breña Alta també compta amb notables exemples d'arquitectura tradicional, representada per cases rurals típiques, amb model constructiu d'origen portuguès, algunes amb oratori particular., juntament amb nombroses ermites que encara conserven veritables obres d'art al seu interior.



Vista de la capital de l'illa de La Palma.


Un cop arribats al Mirador de la Concepción, podem comprovar com la pujada ha valgut la pena. La panoràmica de la capital que es contempla des d'allí és única i acompanyada per l'amplitud de l'oceà Atlàntic que s'obre sota els nostres peus, amb un cel una mica amenaçador.



Ermita de la Concepción sota alguns estratocúmuls.


Pel camí que ens porta fins al mirador trobem la bonica ermita de "La Concepción"., malauradament es troba tancada, segurament per salvaguardar dels lladres algunes de les joies del seu interior.

L'ermita de "Nuestra Señora de la Concepción" té un bon conjunt de pintura canària dels segles XVII i XVIII: els Arcàngels Uriel i Miguel, El nostre Senyor de la Caiguda, retrat de l'escultura del mateix tema que es venera a l'església de Sant Francesc d'Assís, a Santa Cruz de la Palma, l'imaginero sevillà Benet de Hita i Castell, Sant Francesc i Sant Ildefons, que imiten sants-estàtues, i San Francisco Javier i Sant Estanislao de Koska, adscrits al pinzell de l'artista palmer Juan Manuel de Silva (1687-1751). L'argenteria americana està representada per un calze de plata realitzat a l'Havana el 1659, donat pel capità Manuel de Almeida, pilot d'Índies.



Núvols baixos que ascendeixen per les muntanyes de Breña Alta.


Al llarg del tram final del recorregut que va fins al mirador, el que crida més l'atenció meteorològicament parlant, és la presència constant de núvols baixos que ascendeixen per les muntanyes del terme municipal de Breña Alta.

Aquest fenòmen típic de la banda oriental de l'illa, és degut al flux gairebé constant de vents del nord-est, coneguts com a vents alisis, els quals es veuen obligats a ascendir per les vessants orientals de la "Cumbre Nueva" tot condensant el vapor d'aigua que conté l'aire.

La Cumbre Nueva és un massís muntanyós que té forma d'aguda aresta i segueix la direcció nord-sud, tot unint la Cumbre de los Andanes amb la Cumbre Vieja.
La Cumbre Nueva en realitat es tracta del quart dels cinc volcans que ha tingut la Palma, i es troba actualment extingit.

Malgrat el nom, aquesta formació és més antiga que la Cumbre Vieja. El seu vessant occidental és un immens mur que es va formar pel procés erosiu de l'edifici pre-caldera. El vessant oriental té una menor pendent que l'occidental, amb vessants separades per barrancs.



Mapa topogràfic de l'illa de La Palma. A mà dreta quedaria Breña Alta. Font: Meteored


L'alçada de la Cumbre Nueva en aquest sector que he fotografiat és d'uns 1400 m, tot i que a Breña Alta s'arriba fins als 1854 m que trobem a "el Pico de las Ovejas".

Tot i aquesta alçada, el mar de núvols sobrepassa la serralada precipitant-se en forma de cascada pel vessant occidental i adaptant-se a la forma del terreny, donant lloc a un curiós fenomen. Això ho podrem observar des del municipi de El Paso, indret que es troba a l'altre banda de les muntanyes que es veuen a la foto que he fet.

El vídeo que veureu a continuació, és com solen veure aquests núvols baixos que he fotografiat des del municipi de El Paso, a la vessant occidental de Cumbre Nueva. Com que està gravat en "time lapse" es pot observar com la boira vessa per les vessants. També s'observa el curiós fenomen de les onades al mar del núvols.





Continuarà..