Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 5 de novembre del 2012

Abans i desprès del Sandy





El passat 29 d'octubre, l'arribada de l'huracà Sandy a les costes de Nova Jersey, Nova York i Connecticut, als Estats Units, va fer canviar de manera dràstica el paisatge habitual, degut als estralls causats per aquest fenomen meteorològic.

Els forts vents, les onades, la marea ciclònica, que a més coincidia amb la màxima alçada de la marea astronòmica degut a la lluna plena, juntament amb les pluges torrencials, van tenir una especial incidència a les costes baixes, sobretot a les illes formades pels grans bancs de sorra acumulada durant milers danys al davant de les costes que generen, a la vegada, uns típics estanys litorals.

Tot i que aquests indrets creats per la força de la natura, sempre han cridat l'atenció per establir-hi urbanitzacions més o menys agraciades, degut a la seva situació privilegiada., no és menys cert que les típiques cases de fusta que podem veure arran de mar en moltes pel·lícules americanes, representen una temeritat a llarg plaç, ja que l'aparent seguretat que ofereixen i el paisatge bucòlic que les envolten, pot acabar convertint-se en un veritable desastre, tal com així ha succeït, especialment si es construeix on no s'hauria de construir mai sense abans calcular els riscos que això suposa.

Les dues fotografies aèries que veiem al principi, mostren una part de la zona costanera de Mantoloking, a Nova Jersey, situada al nord d'on l'huracà va tocar terra o sorra, com es dóna en aquest cas.

Les dues fotos van ser captades per la Divisió de Teledetecció de l'Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica (NOAA) dels EUA. La primera correspon al dia 18 de març del 2007 i la segona al passat  31 d'octubre del 2012. Tots dues van ser preses des d'una altura d'uns 7.500 metres, utilitzant el sistema "Trimble Digital Sensor" i la segona foto mostra un paisatge desolat on abans hi havia una urbanització.

A part de les edificacions malmeses o arrassades, sobretot les que miren a mar obert (part dreta), veiem com una gran infraestructura, el pont de Mantoloking, que va costar aproximadament 25 milions de dòlars quan va ser inaugurat el 2005 per substituir un altre pont construït el 1938, actualment es troba en situació molt inestable i es preveu que serà enderrocat. En el moment del pas de l'huracà, estava cobert d'aigua, sorra i runa de les cases.

Un altre aspecte que s'observa, és el fet que les aigües de l'estany han trencat la barrera de sorra que forma l'illa i ara desemboquen al mar, abans, però, s'han endut per davant la carretera que la creua i algunes illes de cases. 



Arribada del Sandy a la costa est dels EUA el passat 29 d'octubre.