Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 20 de novembre del 2012

Tornados a l'Algarve i tromba marina a Austràlia

Mapa sinòptic del passat 16 de novembre.


El passat 16 de novembre, una borrasca freda aïllada (BFA) causà un dels episodis tornàdics més intensos dels darrers anys al sud de Portugal, a la regió de l'Algarve.

La imatge que obre aquest article ens mostra la situació sinòptica d'aquell dia, amb la pertorbació responsable de la formació d'un sistema frontal fred, el qual, generà una gran activitat convectiva amb potents cèl·lules de tempesta que viatjaren des del sud-oest cap al nord-est.
Aquesta situació de marcada inestabilitat, es veié accentuada per la presència d'un bossa d'aire fred d'uns -20ºC a 500hPa i una advecció d'aire càlid i humit tropical en nivells baixos de la troposfera, juntament amb l'existència de vent en cissalla que donà una major organització a les tempestes.

Algunes d'aquestes tempestes acabaren convertides en supercèl·lues o mesociclons, situació que ens podria recordar al corredor dels tornados dels EUA.


Imatge del satèl·lit Terra de la NASA amb color fals o RGB.


La imatge superior està feta amb el sistema del color fals o RGB, que ens serveix per veure els núvols més freds. En ella s'aprecien les tempestes que viatjaven en direccció nord-est. També s'intueixen unes protuberàncies que correspondrien a "overshootings" o topalls nuvolosos que sobrepassen les encluses de les tempestes, degut a la gran força dels corrents d'aire ascendent.


Imatge en canal visible. Font. NASA


L'espectacular imatge de sobre aquestes línies ens mostra molt clarament la pertorbació recargolada a l'oest de la península.

Cal destacar que el tornado més perillós es calcula que assolí la categoria EF2 o EF3, amb vents d'entre 169-266 km/h, segons es despren dels desperfectes causats.
Aquest tornado provocà 13 ferits, va recòrrer 15km i tenia uns 300m d'ample.

Les imatges que ens arriben, mostren com el tornado aixecà i tombà grans utilitaris i autocaravanes., també destrossà façanes i teulades d'edificis sòlids., a més, causà grans estralls en un camp de futbol i arrencà arbres sencers.
Acompanyant el tornado, també es formà alguna tromba marina



Tornado destrossant un camp de futbol. El soroll és com si passés un tren de mercaderies.



Recull d'imatges de les destrosses del tornado i de les trombes marines.



Destrosses als arbres. Imatge típica que deixen els tornados dels Estats Units.



Animació de les imatges de satèl·lit. Fixem-nos com entra una línia de tempestes molt activa a l'Algarve.


Tromba marina espectacular a Austràlia

A l'altre banda del planeta també hi ha hagut molt moviment. Al següent vídeo veurem una enorme tromba marina alimentada per les aigües càlides de la Badia de Batermans, a nova Gal·les del Sud, Austràlia, el passat 18 de novembre.