Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 2 de novembre del 2012

Els efectes del temporal des del satèl·lit i la plaça de la piscina

Imatge captada des del satèl·lit Terra de la NASA.


La imatge superior va ser captada ahir dijous, 1 de novembre, des del satèl·lit Terra de la NASA en format de color natural.
Aquesta vista privilegiada ens ensenya dos elements que parlen per si sols, sobre els efectes més visibles de la pertorbació que ens acompanyà el darrer dia d'octubre.
El primer element que cal observar és el Pirineu i el Prepirineu coberts de neu, talment com si fos una estampa hivernal. I no és per menys, ja que tal i com us apuntava a la previsió del dia anterior, les nevades deixaren gruixos de neu considerables per sobre dels 1.600.

Cal destacar que en algunes zones de la Cerdanya i al Ripollès, es van acumular gruixos superiors als 10 centímetres entre el vespre de dimecres i el matí de dijous.
Alguns dels exemples més notables són els 21 centímetres de neu nova a Ulldeter (Ripollès), ja que les situacions de llevant hi solen ser molt generoses.
Altres dades foren els 12cm acumulats a Malniu i a Cadí Nord-Prat d'Aguiló. A Núria  els gruixos de neu arribaren als 10 centímetres i deixaren una imatge típica dels mesos més hivernals, tal com veiem a la imatge inferior.


La Vall de Núria amb uns 10cm de neu ahir 1 de novembre a les 08:00h. Imatge de la càmera de TV3.


D'altre banda, la imatge de satèl·lit també ens mostra molt clarament com al llarg de la costa catalana i en altres costes properes,  l'aigua de mar es veu enterbolida pels sediments que han arrossegat els rius i les rieres que desemboquen al Mediterrani.
Degut a les pluges abundants, en alguns casos amb valors propers als 100 litres, els cabals augmentaren de manera molt important arrossegant les partícules erosionades per la força de l'aigua.

Fixeu-vos com es veuen molt clarament els sediments transportats pel riu Ter, siguent un dels indrets més marcats. Així mateix, no cal anar gaire lluny, ja que també es veu com el ramal de la riera Aubi, a Castell, tenyeix el mar de color marró fins a uns quants quilòmetres mar endins, al nord de la badia de Palamós.


Plaça del pintor Josep Sarquella i Escobet plena d'aigua.


En un altre ordre de coses, ahir dijous encara es podien veure els efectes de les pluges abundants en algunes zones de Palamós, com és el cas de la plaça dedicada al pintor Josep Sarquella i Escobet.
Aquesta plaça és coneguda popularment com "La Plaça de la Piscina", ja que gràcies al seu magnífic disseny i emplaçament, cada any quan plou de forma abundant es converteix en una gran bassa, indret on les gavines i els coloms s'hi poden banyar.


Plaça coneguda popularment com "La Plaça de la Piscina"


Pel que fa a les dades meteorològiques d'ahir dijous 1 de novembre a Palamós., temperatura màxima 18,3ºC,  mínima 8,4ºC. Estat del cel asserenat, amb algun núvol alt poc important. Vent fluix de direcció variable, ratxa màxima 26km/h. Estat de la mar amb marejol o maror arran de costa, amb mar de fons de llevant, i forta maror mar endins (onatge sig. de 1,41m a les 14:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1007hPa, mínima 996hPa. Humitat relativa màxima 95%, mínima 54%. Dades de meteoclimatic.com, meteo.cat i Puertos del Estado.