Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 22 de novembre del 2012

Espectaculars imatges dels sediments del riu Guadalquivir

Sediments del riu Guadalquivir (dia 12 de novembre).


Sediments del riu Guadalquivir (dia 13 de novembre).


Les dues imatges que podem veure avui, foren captades per un modern enginy anomenat "espectrorradiomètre d'imatges de resolució moderada" (MODIS), instal·lat a bord dels satèl·lits Aqua i Terra de la NASA. La primera imatge es va capturar el passat 12 de novembre i la segona el dia següent.

Les espectaculars vistes des de l'espai ens ofereixen una visió única de la forma que adopten els sediments arrossegats per la crescuda del riu Guadalquivir, els quals, són dipositats  al golf de Cadis,  al llarg de la costa sud-oest d'Espanya. Ambdues imatges són de color natural.

Aquells dies els sediments donaven un color marronós al riu Guadalquivir, i aquest mateix color tenyia l'aigua prop del delta del riu. El plomall de sediments aparegut en gran quantitat, degut a les abundants pluges de les darreres setmanes, es va dispersar entre els dies 12 i 13 de forma uniforme en totes direccions, però la forma que adoptà el núvol de sediments és força complicada.

Aquesta forma del plomall pot ser el resultat de la presència de corrents oceànics en vàries direccions.
Generalment, els sediments més pesats, com són les sorres de gra gruixut, resten prop de la costa, proporcionant un material valuós per la conservació dels deltes i les platges,  mentre que els sediments més fins, com les sorres fines, les argiles i els llims, van a parar a la zona coneguda com a  prodelta (la part submergida del delta que està més enllà del delta frontal).


Mapa del percentage d'humitat al sòl. Veiem com la conca del Guadalquivir està saturada.


El mapa superior ens mostra com el terra està saturat d'humitat, degut a les quantioses pluges caigudes aquesta tardor a la conca del Guadalquivir., això fa que quan plou no es pugui infiltrar gaire aigua en el sòl i molta part vagi a parar directament al riu.
Aquestes avingudes dels rius i l'aport de sediments que fan al mar, són de vital importància per l'ecosistema marí, ja que afavoreixen la presència d'aliment per molta varietat d'espècies pesqueres i acaben siguent una font de riquesa.
Un altre dels efectes beneficiosos d'aquestes avingudes és el fet que mantenen la topografia costanera, salvaguardant de l'erosió les platges, els deltes i la costa en general, tot estalviant milions d'euros en la seva regeneració i protecció.

En un altre ordre de coses, un estudi publicat el 2009 va examinar els factors que contribueixen a la presència d'uns corrents complicats al golf de Cadis.
Situat al nord-oest de l'Estret de Gibraltar, el golf està remogut pels corrents superficials que flueixen des del mar Mediterrani., contràriament, a les vessants del golf situades entre els 200-2000 metres sota el nivell del mar, apareixen fluxos de corrents oceànics en la direcció oposada, que van de l'Atlàntic cap al Mediterrani.

Els sediments del riu Guadalquivir sempre han atret l'atenció dels científics, i no només quan són visibles en les imatges de satèl·lit. El 25 d'abril del 1998 es produï el terrible accident de les mines d'Aznalcóllar, quan un bassa gegantina que contenia les aigües contaminades d'una mina de pirita es va trencar i van anar a parar al llarg del riu Guadiamar, afluent del Guadalquivir. L'accident va abocar 4 milions de metres cúbics d'aigua àcida i 2 milions de metres cúbics de fang, que s'estengué aigües avall. Aquest accident va fer que aquesta zona encara estigui sota estudi, especialment pel que fa a la qualitat de l'aigua i la salut de la vida silvestre.