Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 6 de novembre del 2012

Núvols lenticulars a prop del Mont Rainier

Altocumulus lenticularis a prop del Mont Rainier al desembre del 2008.
Font: http://apod.nasa.gov/apod/ap121104.html



La imatge espectacular que veiem a sobre aquestes línies, podria fer pensar a les ments més imaginatives que ens trobem davant l'arribada d'unes naus extraterrestres, però tot i aquesta increïble aparença, es tracta de vàries capes sobreposades dels famosos núvols mitjans anomenats Altocumulus lenticularis.

Aquest núvols són formats gràcies al fenomen atmosfèric conegut com a "ones de muntanya".
Les ones de muntanya apareixen a sotavent d'un sistema muntanyós quan hi ha un vent fort que incideix de manera perpendicular a la línia muntanyosa. El flux d'aire que arrossega el vent es veu obligat a elevar-se per sortejar el relleu accidentat i en fer-ho es produeix una ona que es propaga a sotavent de la muntanya.
Com que és una ona, zones on el vent puja i baixa de forma alternada.

Si la humitat de l'aire és prou alta, a les zones de sotavent on el vent puja es forma un núvol molt característic de forma lenticular, ja que a l'ascendir, l'aire humit es freda i es condensa quan arriba al punt de rosada.

En ocasions, des de la ciutat de Seattle, estat de Washington, EUA, indret on fóu presa la instantània, poden veure un espectacle degut als núvols lenticulars que es formen a prop del Mont Rainier, situat a 90 quilòmetres al sud-est d'aquesta ciutat. La imatge d'un grup espectacular de núvols lenticulars es va prendre al desembre del 2008 i es pot deduir que el vent bufava fort de dreta a esquerra.

El Mont Rainier

El Mont Rainier és un estratovolcà actiu de 4392m, situat a la cadena de les Cascades i pot considerar-se un perill latent per a la població d'1,5 milions d'habitants que hi ha al voltant.

Els primers europeus el descobriren durant el viatge d'exploració de George Vancouver el 1792, i rebé el nom d'un amic del propi George Vancouver, també navegant de la Royal Navy, i de nom Peter Rainier.
Es troba al cor del Parc nacional del Mont Rainier, on hi arriben un gran nombre de visitants atrets per la bellesa natural i els paisatges.

Cobert per grans glaceres, el Mont Rainier és el pic més alt amb gel i neu perpètua de tots els Estats Units (exceptuant-ne els d'Alaska). El cim està format per dos cràters que produeixen calor, fet que evita que la neu s'acumuli en certs llocs. Els vapors calents tallen galeries en el gel que cobreix la part superior. Malgrat que és petit, el llac del cràter, situat al turó oest, és el més alt d'Amèrica del Nord. A més de cinquanta metres per sota del gel, només és accessible a través dels túnels escavats pels vapors calents que vénen del cor del volcà.

Les dimensions del Mont Rainier el fan molt visible des de l'àrea de Seattle. En dies de bon temps, pot veure's també des de ciutats com Portland, en altres punts d'Oregon i fins i tot a la ciutat de Victoria, a l'illa de Vancouver, al Canadà. La gent de l'àrea de Seattle l'anomena simplement "la muntanya".

El cim de la muntanya Rainier està format per tres pics., el més alt es diu Columbia Crest (4392m), el segon s'anomena Point Success (4.315 metres) i el tercer Liberty Cap (4.301 metres).
En el flanc oriental de la muntanya hi trobem un altre pic més petit anomenat Tahoma Peak (3.395 metres). Aquest últim és un vestigi de l'erosió de l'antic cim del Mont Rainier, quan aquest era més alt que l'actual.

Els rius més importants, com ara el Carbon, el Puyallup, el White, el Nisqually i el Cowlitz neixen a les glaceres del Mont Rainier. El riu White, el Carbon, el Puyallup i Nisqually desemboquen al Puget Sound, a prop de Seattle, mentre que el Cowlitz ho fa al riu Colúmbia.