Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 30 de novembre del 2012

L'alba, els Altostratus amb virga i els Cirrus d'ahir dijous

Detall dels Altostratus amb virga que es veieren ahir dijous de bon matí. Imatge mostrada a l'Informatiu de TV2 Catalunya.


Ahir va tornar a ser un dia molt especial per poder realitzar fotografies de diferents tipus de núvols, especialment dels gèneres Cirrus i Altostratus.
Les restes de la borrasca que s'allunyà cap al golf de Gènova, ens deixà uns celatges molt bonics, amb algunes curiositats com la que veiem al començament, on s'aprecia la caiguda de virgues des d'uns Altostratus que cobrien una gran part del cel a primeres hores.
Recordem que en meteorologia, virga és la precipitació que cau d'un núvol però que s'evapora abans d'arribar al terra. "Virga" és un terme llatí que significa "branca", i els objectes que es fan d'ella, com un pal, una vara o una barra.

En el cas que ens ocupa, la presència d'una capa d'aire molt sec generat pel vent de tramuntana, fóu el responsable d'aquest fenomen. Cal destacar que en superfície la humitat relativa descendí fins al 36%.


Virga caient dels Altostratus que hi havien de bon matí.


Tímida sortida de sol degut als abundants núvols mitjans existents.


Com podeu observar a la imatge superior, els abundants núvols mitjans també provocaren que la sortida de sol es veiés per una petita escletxa de cel que s'obria pas entre la capa uniforme d'Altostratus que hi havia cap a la banda de llevant.

Pel que fa a les altres dades meteorològiques d'ahir dijous 29 de novembre a Palamós., temperatura màxima 13,5ºC., mínima 6,6ºC. Estat del cel cobert de bon matí per núvols mitjans amb virga, i domini d'un sol enterbolit per núvols alts la resta del dia., també hi havien Cumulus a sobre el mar a la tarda. Vent de component NNO, a 25km/h de mitjana, ratxa màxima 68km/h. Estat de la mar amb marejol arran de costa i maregassa o mar brava mar endins. Pressió atmosfèrica màxima 1004hPa, mínima 996hPa. Humitat relativa màxima 62%, mínima 36%. Dades de meteoclimatic.com.


Cel enterenyinat per Cirrus ahir a la tarda a sobre Calonge.


Més imatges d'ahir divendres:


Sortida de sol entre els núvols i marejol amb mar de fons.


Núvols prims a sobre Calonge ahir a la tarda.