Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 27 de novembre del 2012

Dimarts amb pluja, fred i neu al Pirineu

Cel cobert a sobre Palamós aquesta tarda. Imatge mostrada a l'Informatiu de TV2 Catalunya.


Tal com es preveia, el pas d'una pertorbació acompanyant un ampli solc d'aire fred, ens ha portat un dimarts molt ennuvolat i amb precipitacions que han anat caient de manera pausada durant la nit/matinada de dilluns a dimarts.

Tot i que fins aquest vespre només s'han vist algunes roines, la presència dels núvols, el vent del nord i la devallada de les temperatures han provocat una marcada sensació de fred durant tot dimarts., així mateix, l'amplitud tèrmica no ha sigut gaire important. Com exemple d'aquest fet trobem que a la nostre vila la diferència entre la temperatura màxima i la mínima només ha sigut de 1,4ºC.

Dades de precipitació de les darreres 24h al Baix Empordà (fins les 21:00h):

Calonge 16,7mm., La Bisbal d'Empordà 16,1mm., Palamós-La Fosca 15,8mm., Bellcaire d'Empordà 15,6mm., Palafrugell 13,2mm., Torroella de Montgrí 10,1mm., Castell d'Aro 8,8mm.


Mapa de pressió en superfície d'aquest vespre on veiem la pertorbació que ens ha afectat.


La Vall de Núria coberta de neu avui a la tarda. Imatge captada per la càmera de TV3.


D'altre banda, les pluges que hem tingut a la nostre comarca s'han convertit en nevades a les muntanyes, tal com es veu a la imatge superior, i el Pirineu ja presenta un aspecte de ple hivern.

Gruixos de neu caiguda al Pirineu fins les 18:00h:

Boí 44cm., Espot 40cm., Bonaigua 32cm., Cadí-Nord-Prat d'Aguiló 20cm., Malniu 8cm., Núria 5cm.


Pel que fa a les dades meteorològiques d'avui dimarts 27 de novembre a Palamós., temperatura màxima 10,6ºC., mínima 9,2ºC. Estat del cel cobert, amb pluja de matinada, alguna roina al centre del dia i pluja feble al vespre. Pluja 12,6mm (en 24 hores). Vent de component N, a 10/15km/h de mitjana, ratxa màxima 31km/h. Estat de la mar amb marejol arran de costa i forta maror mar endins (onatge sig. de 1,88m a les 12:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1009hPa, mínima 1000hPa. Humitat relativa màxima 96%, mínima 72%. Dades de meteoclimatic.com, meteo.cat i Puertos del Estado.


Mapa de vent en superfície previst per dimecres a la nit. Observem vents de 40 nusos de mitjana al cap de Creus.


Aquest dimecres a Palamós esperem tenir un dia dominat per la fred i alguns intervals nuvolosos en varis nivells, amb presència de formacions lenticulars. Durant les properes hores encara poden anar caient algunes pluges febles, amb possibilitats que siguin en forma de neu a uns 600/800 metres d'alçada, al Montseny, les Alberes i en altres zones elevades de la demarcació.

La temperatura serà més baixa que avui dimarts, amb màximes que a la nostre zona rondaran els 10/12ºC i unes mínimes que es donaran al final del dia, amb valors d'entre 5/7ºC, però amb sensació d'encara més fred degut al vent.

El vent al nostre sector costaner bufarà amb component nord, a 10/14 nusos, durant la nit/matinada de dimarts a dimecres., al nord del cap de Begur pot bufar a 26/30 nusos. Al matí tindrem vent de mestral a 8/12 nusos., al nord del cap de Begur es poden superar els 25 nusos i al cap de Creus els 40 nusos, amb ratxes superiors. A la tarda hi haurà vent de component nord a 12/16 nusos., al cap de Creus bufarà mestral a 40/45 nusos, amb ratxes superiors als 120km/h. A la nit seguirà la mateixa situació.
L'estat de la mar al nostre sector costaner s'anirà alterant progressivament en les properes hores, fins que quedi maror o forta maror arran de costa, maregassa al nord del cap de Begur i mar brava mar endins (ones d'uns 5,5/6 metres).



Mapa d'alçada significant de l'onatge previst per la nit de dimecres.