Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 26 de novembre del 2012

Temps hivernal pels propers dies

Mapa sinòptic previst per aquest dimecres a les 12:00h. S'aprecia un ampli tàlveg d'aire fred que baixa des del pol nord.


Les properes jornades estaran marcades per un important canvi de temps que deixarà un temps hivernal, el qual, es pot allargar fins el pròxim dilluns.
Com veiem al mapa superior, entre el bloqueig de l'anticicló de les Açores i el que hi ha a l'est d'Europa, ens baixa un important tàlveg d'aire fred amb una important massa d'aire polar, situació que també ens reportarà algunes precipitacions generoses i en forma de neu a les muntanyes del país, especialment a la cara nord pirinenca, tot i que durant aquest dimarts ja podran caure nevades a qualsevol indret elevat situat entre els 1000-1200 metres d'alçada.


Mapa de neu acumulada fins dijous a la nit.


Aquesta baixada de les temperatures es veu clarament als mapes d'isotermes a 850hPa, on si avui hi havien uns 7 o 8 graus positius en aquelles alçades, el proper divendres esperem que hi hagin temperatures d'uns -2ºC a la nostre vertical, a uns 1350m d'alçada, és a dir, seran uns 10ºC inferiors. A més a més, com que farà molt vent encara tindrem més sensació de fred.


Temperatures i geopotencial a 850hPa d'avui dilluns. Veiem com hi han uns 7ºC a sobre nostre.

Temperatures i geopotencial a 850hPa previst pel proper divendres. Veiem com hi hauran -2ºC.


Acompanyant aquesta entrada d'aire fred, també es formarà una borrasca a sobre nostre en les properes hores, la qual, s'anirà desplaçant cap al golf de Gènova i provocarà un important flux de vents del nord.
Aquesta ventada freda pot deixar algunes ratxes superiors als 120km/h, entre dimecres i divendres, a la zona del cap de Creus i algun cop de 80 o 100km/h al nostre sector costaner.
Es preveu que la gropada encesa es pugui traduir amb ones d'uns 6 metres mar endins, de cares a la nit de dimecres a dijous i tot dijous, sobretot al nord de Menorca i entre Menorca i Sardenya.


Mapa de ratxes màximes de vent previstes per dijous a les 12:00h. Algunes poden rondar els 60 nusos al golf de Lleó.


Abans del vent, però, esperem que a Palamós pugui anar plovent durant la propera matinada i fins dimarts a la tarda, en forma de pluja moderada i amb acumulacions que a Palamós ens poden deixar entre 15/25 litres, tot i que no es descarta algun nucli tempestuós embegut que pugi descarregar algun ruixat una mica més intens.


Mapa de pressió en superfície previst per dimarts a les nou del matí. S'aprecia una pertorbació centrada a les Balears.

Pel que fa a les dades meteorològiques d'avui dilluns 26 de novembre a Palamós., temperatura màxima 15,8ºC., mínima 13,7ºC. Estat del cel amb nuvolositat abundant en varis nivells, més trencada al matí i més espessa a la tarda, amb alguna roina. Pluja inapreciable. Vent del sud-oest fins a migdia, a 15km/h de mitjana, i vent fluixet del sud i est a la tarda, ratxa màxima 35km/h. Estat de la mar amb marejol arran de costa i maror mar endins (onatge sig. de 0,68m a les 17:20h al davant de Blanes). Pressió atmosfèrica màxima 1015hPa, mínima 1009hPa. Humitat relativa màxima 95%, mínima 83%. Dades de meteoclimatic.com i xiom.cat