Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 28 de novembre del 2012

Un dia fred, amb plugims i fortes ventades

El cel rogent d'aquesta tarda.


La pertorbació mediterrània avui dimecres encara s'ha mostrat força activa, ja que s'ha desplaçat molt lentament cap a l'est i ha quedat estancada prop nostre durant moltes hores. Aquesta situació ha acabat derivant en un episodi de tramuntana negre, és a dir, amb precipitacions abundants tot i l'existència de vent del nord en superfície.
Cal destacar que la pluja ha anat caient de manera feble i continuada durant tota la nit/matinada de dimarts a dimecres i fins aquest migdia, amb un total de 12 litres més recollits a la nostre vila, amb una acumulació de 30,6mm des de la nit del dilluns.

Totes aquestes precipitacions han deixat les muntanyes gironines amb un mantell de neu molt extens per damunt dels 1000, especialment al Montseny i al Pirineu.

Dades de precipitació recollida al Baix Empordà entre la nit de dilluns i avui dimecres al matí:

Calonge-Mas Pallí 38,2mm., Calonge 34,6mm., Palamós-La Fosca 30,6mm., Verges 28,4mm., La Bisbal d'Empordà 26,7ºC., Sant Feliu de Guíxols 26,0mm., Palafrugell 22,8mm.

D'altre banda, l'ambient ha sigut plenament hivernal a tota la comarca, amb unes màximes que s'han mogut entre els 8,8ºC de Calonge-Mas Pallí i els 11,6ºC de Verges.
Les mínimes també han sigut força baixes, situant-se entre els 6,7ºC de Calonge-Mas Pallí i els 7,3ºC de Sant Feliu de Guíxols.


Imatge de radar a les 23:30 d'ahir a la nit. Veiem pluges extenses a l'est de Girona.


Un altre dels meteors protagonistes ha estat el vent., però de manera irregular, ja que aquest element a Palamós ha bufat entre moderat i fort, amb component NNO, fins a primeres hores del dia, però ha amainat la resta de la jornada, fins quedar vent fluixet de direcció variable o calma.
Cal destacar que aquesta irregularitat en la força del vent s'ha produït perquè ha anat girant més cap a mestral, un vent que a la nostre comarca no hi sol arribar amb força.
Tot i aquesta encalmada, algunes de les ratxes de vent han arribat a superar amb escreix els 100km/h a l'Empordà.

Ratxes màximes de vent amb component N d'avui dimecres a l'Empordà:

Portbou 174km/h., Castelló d'Empúries 118km/h., Llançà 112km/h., Darnius 92km/h., La Jonquera 91km/h., Sant Pere Pescador 79km/h., Roses 77km/h., Figueres 74km/h., Palamós-La Fosca 71km/h., Palafrugell 69km/h., Calonge 54km/h.


Mapa de pressió en superfície d'avui dimecres on veiem la pertorbacio responsable d'aquesta situació.


Pel que fa a les dades meteorològiques d'avui dimecres 28 de novembre a Palamós., temperatura màxima 9,4ºC., mínima 7,3ºC. Estat del cel cobert, amb pluja feble fins al matí. Pluja 12,0mm (30,6mm en 72 hores). Vent de component N, a 15/20km/h de mitjana fins a primeres hores, i vent fluixet o calma la resta del dia, ratxa màxima 52km/h. Estat de la mar amb marejol arran de costa i mar brava mar endins (onatge sig. de 4,92m a les 12:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1000hPa, mínima 992hPa. Humitat relativa màxima 91%, mínima 71%. Dades de meteoclimatic.com, meteo.cat i Puertos del Estado.


Mapa de vent en superfície previst per la matinada de dijous.


Aquest dijous a Palamós esperem tenir un dia amb núvols en varis nivells i algunes clarianes a migdia, amb ambient de fred hivernal i força ventós.

La temperatura serà una mica més baixa que avui dimecres, amb màximes que a la nostre zona rondaran els 8/12ºC i unes mínimes que es tornaran a donar al final del dia, amb valors d'entre 5/7ºC, amb sensació de fred més marcada degut al vent.

El vent al nostre sector costaner bufarà amb component nord, a 15/20 nusos, durant la nit/matinada de dimecres a dijous, amb ratxes superiors. Al nord del cap de Begur pot bufar a 35/40 nusos, amb alguns cops de 100km/h o més, sobretot al cap de Creus. La resta del dia tindrem una situació similar.
L'estat de la mar al nostre sector costaner es mantindrà amb marejol o maror arran de costa, maregassa al nord del cap de Begur i mar brava mar endins (ones d'uns 5 o 6 metres), durant tot el dia.