Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 17 de novembre del 2012

Cap de setmana amb núvols baixos i plugims

Cel cobert per núvols baixos, boirines i fum de les cremes agrícoles, amb vent en calma. Imatge mostrada al telenotícies de TVE Catalunya i a l'Espai del temps de TV3.


La imatge que obre aquest article va ser presa ahir divendres de bon matí i és un clar exemple del temps que ens espera aquest cap de setmana.

Així doncs, ahir divendres el dia va venir marcat per un domini dels núvols baixos, els quals, deixaren el cel cobert, sobretot a primeres hores del dia amb la caiguda d'alguna roina.
Tota aquesta nuvolositat formada per Stratus i Stratocumulus, es veié afavorida pel vent en calma, la inversió tèrmica i l'elevada humitat relativa que hi havia fins els 500m d'altura. Cal destacar que la inversió tèrmica es feia ben palesa pel fet que el fum de les cremes agrícoles no podia ascendir ni dispersar-se a l'atmosfera.


Imatge del satèl·lit Terra de la NASA on veiem com el nord-est de Catalunya està sota una capa de núvols baixos. A l'esquerra també es veu la boira de la vall de l'Ebre. Observeu a més, com el Pirineu ja ha perdut molta neu.


Altres dades meteorològiques d'ahir divendres 16 de novembre a Palamós., temperatura màxima 16,3ºC, mínima 11,8ºC. Estat del cel cobert per núvols baixos, amb alguna clariana esporàdica. Pluja inapreciable. Vent de component S, a 5km/h de mitjana, amb moltes estones de calma. Ratxa màxima de vent 23km/h. Estat de la mar amb marejol arran de costa i maror mar endins, mar de fons de l'est. Pressió atmosfèrica màxima 1019hPa, mínima 1016hPa. Humitat relativa màxima 97%, mínima 85%. Dades de meteoclimatic.com


Cel cobert per núvols baixos ahir de bon matí amb boirines a les Gavarres.


Capa grisa i uniforme de núvols baixos a sobre Palamós ahir al matí.


La previsió per aquest cap de setmana és d'un temps dominat pels núvols baixos a Palamós i en general a tota la Costa Brava, ja que entre la pertorbació que hi ha a l'oest de la península i l'anticicicló de l'Europa més oriental, ens seguiran arribant núvols procedents del sud i carregats d'humitat, amb possibilitats que es puguin escapar alguns plugims dispersos al llarg d'aquest dissabte, tal com ha anat succeïnt la passada matinada.

De cares a diumenge, com que la pertorbació de l'oest de la península creuarà l'Estret de Gibraltar i passarà per les Balears, es preveu que la nuvolositat pugui ser més gruixuda durant tot el dia. Això farà que les pluges puguin ser més generoses, amb acumulacions que poden rondar els 10 litres al final de la jornada.

Les temperatures tendiran a baixar al llarg del cap de setmana, amb màximes una mica més baixes avui dissabte i també diumenge. Coincidint amb l'enretirada de la pertorbació, les mínimes del diumenge es poden donar al final del dia en molts indrets.

Pel que fa al vent del nostre sector costaner, al llarg d'aquest dissabte bufarà fluixet amb component sud i est durant tot el dia, amb moments de calma, sobretot al vespre i a la nit de dissabte a diumenge.
De cares a diumenge, veurem com el vent es pot reforçar durant el matí, amb llevant a uns 8/12 nusos. A la tarda pot girar a gregal a 10/14 nusos i a la nit entrarà tramuntana a 15/20 nusos, amb ratxes superiors., al nord del cap de Begur pot bufar a 25 nusos de mitjana.

A mar, esperem que aquest dissabte hi hagi una mica de mar de fons de llevant, amb marejol arran de costa i amb maror mar endins, fins la nit de dissabte a diumenge. Al llarg del matí de diumenge i a la tarda, l'estat de la mar s'alterarà notablement fins assolir maror arran de costa i forta maror mar endins, amb ones d'uns 1,2m d'alçada.