Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 15 d’abril del 2011

Greenpeace projecta «Prou Fukushima» a totes les nuclears




Activistes de Greenpeace han projectat imatges i missatges antinuclears en totes les centrals nuclears de l'Estat Espanyol en una operació per reclamar la fi de l'era nuclear, incloses les centrals d'Ascó i Vandellòs. Just el dia en què es va complir un mes de l'accident nuclear, iniciat després del terratrèmol i el tsunami d'aquest mateix dia, "Prou Fukushima", "Perill nuclear" o "Danger" han estat els missatges projectats, només en espanyol, per Greenpeace en totes les centrals nuclears per reclamar l'abandonament de l'energia nuclear i el compliment del compromís que, sobre això, té el PSOE.

Amb aquesta acció pacífica, Greenpeace crida l'atenció sobre el funcionament perillós de les centrals nuclears espanyoles. El parc nuclear de l'Estat està al final de la seva vida útil i pateix greus problemes de seguretat. A més, la cultura de seguretat de la majoria dels titulars de les centrals és molt deficient, cosa que ha provocat situacions de risc molt greus i fins i tot fuites radioactives a l'exterior (Ascó-1). Totes elles són molt vulnerables davant possibles atacs terroristes, com Greenpeace va demostrar, mitjançant accions pacífiques, l'any 2002 a Zorita, el 2007 a Almaraz i el 2011 a Cofrents.





Ascó 1 i 2, i Vandellòs-2

Els dos reactors de la central nuclear d'Ascó (igual que els d'Almaraz, idèntics a la central de Three Mile Island als Estats Units, sinistrada el 1979) i el de Vandellòs-2 són gestionats per l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs (ANAV ). En els últims anys, aquestes tres centrals en conjunt superen àmpliament el 50% del total de successos notificables de les centrals nuclears.



Projecció de Greenpeace a la central d'Ascó. Foto: Greenpeace.


El 2008, gràcies a una informació provinent de treballadors, Greenpeace va revelar que la central nuclear d'Ascó-1 havia ocultat durant mesos una fuita, conscient i deliberada, de partícules altament radioactives de Cobalt-60 al medi ambient, el que va exposar a la població a un greu risc radiològic. Dos ex-directius de la central, i un altre en actiu, juntament amb la pròpia ANAV i un inspector resident del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) a la central, estan imputats per delictes contra la seguretat col·lectiva, entre d'altres, després de la denúncia penal presentada per la Fiscalia de Tarragona. Aquesta fuita va ser qualificada de Nivell 2 a l'Escala Internacional de Successos Nuclears (INES).

El 2005, Greenpeace va poder destapar un altre important escàndol en la gestió d'ANAV i del CSN, ja que aquest organisme va permetre a la central nuclear Vandellòs-2 funcionar en "condicions de seguretat degradades", segons va declarar la pròpia presidenta del CSN davant la comissió investigadora del Congrés dels Diputats. Com a mostra de la pèssima cultura de seguretat d'ANAV, el sistema de refrigeració d'aigües essencials de la central (vital per refrigerar el nucli en cas d'emergència) havia arribat a un estat de degradació tant gran que no resultava funcional. El CSN va reconèixer que es van anteposar els interessos econòmics a la seguretat.



Projecció de Greenpeace a la central nuclear de Vandellòs. Foto: Greenpeace.


Cap central nuclear espanyola no resistiria l'impacte d'un avió de passatgers, com ja ha reconegut FORATOM (lobby nuclear europeu), ni el d'un míssil. A més, després de l'accident nuclear al Japó, ha quedat en evidència la incapacitat de centrals nuclears com Garoña i Cofrents, del mateix tipus que les de Fukushima, de garantir la refrigeració del nucli d'urani en cas de pèrdua de subministrament elèctric.

Per això, Greenpeace demana que s'incloguin tot un seguit de proves en els anomenats "stress test" que es realitzaran a les centrals nuclears.

Greenpeace considera que, a més de provar la resistència de les centrals nuclears davant terratrèmols i inundacions extremes (per causes naturals o per trencament de preses aigües amunt de la central), les centrals han de demostrar que són capaces de superar possibles atacs terroristes, sabotatges i ciberatacs , així com l'impacte d'aeronaus o míssils (per accident o atac terrorista). Així mateix, cal provar la integritat i resistència del conjunt del sistema primari dels reactors, la resistència dels seus sistemes de contenció primària i secundària i la capacitat de resposta dels sistemes de refrigeració d'emergència davant situacions com les viscudes a Fukushima (manca de refrigeració del combustible, dany al nucli, fusió parcial del nucli?).

Últimes dades de Greenpeace a Japó

Després que dos equips d'experts en protecció radiològica de Greenpeace hagin dut a terme exàmens més amplis en l'àrea fora de la zona d'exclusió que envolta a la central nuclear sinistrada de Fukushima, Greenpeace demana al Govern japonès que la regió de Fukushima rebi l'estatus de protecció oficial i que es procedeixi a l'evacuació de les dones embarassades i els nens de les zones d'alt risc de la ciutat de Fukushima i Koriyama.

L'organització ecologista internacional també ha demanat al Govern japonès que evacuï completament diversos punts molt contaminats per la radiació, incloent-hi les ciutats d'Iitate i Namie, després que l'anàlisi de les dades obtingudes pels equips de Greeenpeace hagi revelat contaminació generalitzada per cesi.

"La població en l'àrea metropolitana de Fukushima podria rebre potencialment una dosi de radiació de més de 5 milisieverts per any, que va ser el límit per a l'evacuació de Txernòbil, després del desastre de 1986", ha dit la doctora Rianne Teule, experta de Greenpeace en protecció radiològica.

Els equips d'experts en protecció radiològica han registrat nivells de radiació de 4 microsieverts per hora en un parc infantil de la ciutat de Fukushima, i de 2,8 microsieverts per hora en un santuari a Koriyama. Aquests nivells són prou alts com per a exposar la població a la quantitat màxima de radiació anual en qüestió de setmanes. L'anàlisi de la terra realitzada per la Universitat de Kyoto indica que més del 80% de la radiació en aquests punts afectats són isòtops de cesi, que persistirà en el medi ambient durant diversos anys.

Els equips també van trobar nivells de radiació per sobre dels nivells oficials en hortalisses cultivades en hortes prop de la ciutat de Fukushima, Koriyama i Minamisoma, així com en un supermercat de la ciutat de Fukushima. Una de les hortalisses analitzades, collida a la regió, podria ser catalogada com a residu nuclear.

"Amb més d'un milió de persones vivint a la ciutat de Fukushima i a l'àrea de Koriyama és inacceptable que les autoritats continuïn ignorant la gravetat de la situació", ha conclòs el director executiu de Greenpeace Japó, Junichi Sato. "El Govern no només ha de procurar a la població consells clars sobre com protegir-se de la radiació sinó que ha de començar a passar a l'acció declarant l'estatus de protecció oficial."

Greenpeace considera que el greu accident nuclear de Fukushima, que continua sense control un mes després del seu inici i que ha provocat ja una important contaminació radioactiva, ha d'obligar el Govern central a complir el seu compromís de posar en marxa un calendari de tancament progressiu però urgent de totes les centrals nuclears espanyoles.

Font: http://www.ecodiari.cat/