Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 18 d’abril del 2011

Jasminum fruticans




El gessamí groc (Jasminum fruticans) és una planta autòctona de les terres mediterrànies que actualment es troba en plena floració, la qual s'allargarà fins al mes d'agost.

A les nostres contrades el podem trobar a la zona del Massís del Montgrí, ja que prefereix sòls calcaris tot i que també es pot trobar cultivada en altres tipus de sòls, ja que es fa servir als jardins com a planta de gran bellesa per la seva floració i perqué es tracta d'una espècie enfiladissa que pot cobrir parets. Les fotos que he realitzat són d'un gessamí que es troba en un jardí amb sòl granític a les Gavarres.





Tot i que el seu nom ens pot recordar altres plantes oloroses de la mateixa família (Oleàcies), la nostra planta autòctona no fa olor o en tot cas és molt feble.

La seva distribució sol ocupar marges de bosc, vores de conreu sobre sòls profunds i amb substrat calcari, com he comentat. En el seu estat natural poc alterat crea un matollar força dens, ampliament dominat per aquesta espècie, al qual fan costat diversos arbustos perennifolis o caducifolis (boix, arç blanc, arçot...), i amb un estrat herbaci en què abunda el llistó.

Prefereix estar allunyat del mar i entre els 100 i els 1000m, preferentment a les contrades de clima continental mediterrani. A Catalunya és prou abundant a les vessants baixes del Pre-pirineu lleidatà, a les planes i muntanyes interiors de Lleida i Pre-litoral de Tarragona.





Descripció morfològica

És una planta perenne o semicaducifolia, glabre de fins a 3 m d'alçària. Les branques són erectes, primes, anguloses, trencadisses i amb 4 costats prominents. Les fulles són alternes, persistents i trifoliades. Les inflorescències són petites cimes pauciflores disposades en branques laterals curtes.

Les flors són grogues hermafrodites, actinomorfes i pentàmeres, curiosament quan s'assequen es tornen blanques. La corol.la és tubulosa, amb 5 lòbuls oblongs. Presenta 2 estams amb les anteres llargues i els filaments curts.

Atenció! Ja que el seu fruit és una baia globulosa i negra amb components tòxics que produeixen convulsions i rigidesa muscular.