Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 2 d’abril del 2011

Inundacions fora de temporada a Tailàndia




El mes de març a Tailàndia, sol ser força sec., no obstant, aquest any hi ha hagut un fort temporal de pluges que ha deixat fins a 1.270 mm en poc més d'una setmana. Aquest temporal inusual pel mes març, va inundar vuit províncies, matant a 13 persones i afectant la vida diària a més de 800.000 habitants.

La imatge superior, realitzada a partir de les anàlisis de precipitació, dels satèl.lits de la Missió de Mesura de Pluges Tropicals (TRMM), mostra les pluges caigudes entre els dies 23/30 de març.
Els totals de precipitació recollida van anar dels 200 mm a més de 1.200 mm en tota la Península de Malacca. TRMM va mesurar la major quantitat de pluja al sud de la ciutat de Surat Thani. Segons AccuWeather, la regió rep entre 25/76 mm al mes març, el que indica l'excepcionalitat d'aquest temporal.


Clima de Tailàndia


Climograma de Bangkok



La major part de Tailàndia té un clima tropical humit i sec o un clima de sabana (Aw) d'acord amb la classificació climàtica de Köppen, mentre que el sud i l'extrem oriental tenen un clima tropical monsònic (Am). Arreu del país, les temperatures varien normalment entre un màxim de 38ºc i una mínima de 19ºc.
Durant l'estació seca, la temperatura augmenta dramàticament al llarg de la segona meitat de març, superant els 40ºc en algunes zones a mitjans d'abril, quan el sol passa pel seu punt més alt.
Els monsons del sud-oest, que arriben entre maig i juliol (excepte al sud) són el senyal de l'arribada de la temporada de pluges (ruedu fons), que dura fins a l'octubre i els núvols que cobreixen el país fan que es redueixi la temperatura, però l'alta humitat que s'experimenta fa que el clima es transformi en molt càlid i xafogós.

Novembre i desembre marquen l'inici de la temporada seca i de temperatures, que s'allarga fins a març., a la nit en els territoris més alts, poden haver-hi gelades ocasionals.
Les temperatures comencen a pujar al gener, i un sol cremador es fa amo del paisatge. L'estació seca és més curta al sud a causa de la proximitat del mar a totes les parts de la Península de Malacca.

Amb poques excepcions, totes les àrees del país reben pluja abundant, però la durada de la temporada de pluges i la quantitat de pluja varien considerablement d'una regió a l'altre i amb l'altitud. El nord-est experimenta una llarga estació seca, tot i que la temporada 2007/2008 només va durar des de finals de novembre fins a mitjans de març, aquest any sembla que també ha acabat dràsticament a la meitat centre-sud del país.



Vídeo de les inundacions.




Rescat d'una persona.

Font: http://earthobservatory.nasa.gov/ i http://ca.wikipedia.org/wiki/Portada