Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 27 d’abril del 2011

Pluges torrencials als EUA





Els darrers dies han caigut fortes precipitacions a la zona del mig oest americà, les quals s'han afegit al desglaç anual de la coberta de neu hivernal, fet que ha provocat una gran crescuda dels rius amb importants inundacions.

Cal mencionar que el Servei Meteorològic Nacional dels Estats Units ja va predir al febrer que tota aquesta regió podria patir grans inudacions, fins ara això s'ha complert amb escreix.
Durant la tarda d'ahir, el Servei Avançat de Predicció Hidrològica (AHP) va detectar grans inundacions en 48 estacions d'aforament i inundacions moderades en 86 estacions centrals de mesura, al llarg dels rius dels EUA.

El mapa superior ens mostra les precipitacions que van caure a la regió central dels EUA entre els dies 19-25 abril. Les estimacions es van fer des de varis satèl.lits sobre la base de dades preses per la Missió de Mesura de Pluges Tropicals (TRMM).
En tons de color verd i blau, podem veure precipitacions estimades que van dels 150 mm a més de 525 mm.
Les estacions meteorològiques de l'AHS situades en terra, van mesurar fins a 348 mm al sud-est de Missouri, a la ciutat de Poplar Bluff, entre els dies 22-26 d'abril. El riu anomenat "Black River" es va desbordar per 30 llocs diferents i més de 1.000 habitatges van haver de ser evacuats

La població de Westville, Oklahoma, va rebre fins a 380 mm. A Arkansas, a la ciutat de Springdale, es van produir inundacions degut a la caiguda de 500 mm i a prop de Fayetteville, van caure 352 mm. El governador d'Arkansas va declarar l'estat d'emergència.
A les poblacions de Carbondale, Illinois, i a Paducah, Kentucky, situades a prop de la confluència dels rius Mississippi i Ohio, van caure 230 mm, fet que va obligar al governador de Kentucky a declarar l'estat d'emergència.

Davant d'aquesta situació, el cos d'enginyers de l'exèrcit dels EUA, tenia intencions de prendre la mesura extraordinària de dinamitar intencionadament els dics situats al sud-est de Missouri, just aigües avall de la confluència de varis rius, en un intent per reduir la quantitat d'aigua que baixa pel Mississippi. Aquesta acció podria inundar fins a 130.000 hectàrees de terres de cultiu.

El Centre de Predicció del NOAA preveu que aquest episodi de pluges intenses pot durar fins a mitjans de setmana, a la conca del Mississippi i a les valls del riu Ohio, pel que adverteix que encara hi hauran inundacions a les dues conques, així com a la Vall de Tennessee. Acompanyant aquestes fortes pluges, el passat 25 d'abril com a mínim hi van haver 38 tornados i segons el Servei Meteorològic Nacional, encara hi han condicions perqué n'hi hagin més.

Font: http://earthobservatory.nasa.gov/