Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 29 d’abril del 2011

Tornados mortífers als EUA


Casa en runes a la ciutat d'Alberta. Font: http://www.recordonline.com/


Si no n'hi havia prou amb les inundacions que us vaig comentar en un anterior article, durant les darreres hores els mitjans informatius s'estan fent ressó de l'episodi de tornados més mortífer ocurregut als EUA des de l'any 1974, on van morir 315 persones.

L'estela del front fred que està creuant els EUA, al llarg del dia d'ahir va deixar una reguitzell de morts i cases destruïdes en el seu desplaçament cap a la costa est.

Segons el governador d'Alabama, aquest dijous com a mínim havien mort 194 persones a causa de les tempestes que generaren vents de 160 km/h i tornados que poden haver arribat a superar els 400 km/h. El nombre total de defalliments s'elevava ja a 280 en sis estats. Centenars o potser milers de persones van resultar ferides.
El major nombre de víctimes per culpa dels tornados a Alabama, es va produir el 21 de març del 1932, quan set tornados van afectar una dotzena de comtats d'Alabama central i del nord-est, deixant 268 morts i 1.834 ferits.



Tempestes de la nit del dimecres vistes des del satèl.lit. Font: NASA


A més d'Alabama, hi havia almenys 33 morts a Mississippi, i l'agència "Associated Press" va reportar 14 morts a Geòrgia, 33 a Tennessee, 8 a Virgínia i un a Kentucky.

Una dels indrets més afectats va ser la ciutat de Tuscaloosa, a Alabama, on aquest dimecres un tornado va creuar el centre de la població i va matar un centenar de persones, a més, va deixar tota la ciutat sense llum i 600 persones van ser tractades per lesions relacionades amb la tempesta.





Impressionant vídeo del tornado de Tuscaloosa. Sembla ciencia-ficció però és real


Aquesta impressionant onada de tornados d'increïble violència ha devastat enormes franges de terreny i es calcula que els danys materials produïts per les tempestes són els més importants de tota la història.

Segons el NOAA, fins ara hi han registrats 160 informes preliminars de tornados entre les 8 am del dimecres fins les 8 am d'ahir dijous. Com a mínim 11 d'aquests tornados van ser tornados assassins. Els danys d'alguns d'aquests tornados arriben a categoria EF-4 o EF-5, en una escala que va del 0 al 5.

A més, des de dimarts passat, els informes preliminars d'aquest episodi ens parlen de 278 tornados, situant-se ben a prop dels 323 informes preliminars que hi van haver entre els dies 14-16 d'abril.
Aquest episodi, fins ara té 155 tornados confirmats, cosa que el situa com el pitjor abril des que es tenen dades.
Si aquestes dades encara no són prou esfereidores, cal dir que tampoc es té constància de dos episodis massius tant a prop un de l'altre.
D'acord amb la llista d'episodis tornàdics de la Wikipedia, només hi han dos episodis de tornados que hagin tingut com a mínim 150 tornados, el maig del 2004 (385), i el maig del 2003 (401).



Destrucció a la ciutat de Birmingham, Alabama, un altre dels indrets més afectats.


Font:http://www.wunderground.com/ i http://www.nytimes.com/2011/04/29/us/29storm.html?hp