Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 4 d’abril del 2011

La tramuntana neteja l'atmosfera

Mapa de pols en suspensió d'aquest dilluns a la tarda.

Com podeu veure al mapa superior, avui hem tornat a tenir molta pols en suspensió procedent del desert del Sàhara. Tota aquesta pols en suspensió era la responsable de la mala visibilitat del paisatge i del color blau poc vistós que presentava el cel. Aquesta situació típica de la primavera, algunes vegades acaba en pluja de fang o fins i tot amb la caiguda de pedra o neu marronosa. Aquestes finísimes partícules, poden viatjar milers de quilòmetres i arribar fins a Escandinàvia o als Alps, tot provocant en ocasions, les conegudes com a "nevades brutes", gràcies als vents de component sud que poden bufar amb força en nivells alts i mitjos de la troposfera. Sembla però, que aquesta vegada no tindrem que patir per l'arribada de pluja de fang, ja que l'anticicló i l'estabilitat ens voldrà acompanyar tota la setmana, a més, com podeu observar al mapa inferior, demà ja no hi haurà tanta pols ja que els vents són de tramuntana i s'encarreguen de netejar l'atmosfera de forma dràstica.

A part d'aquesta neteja, el que també haurem notat ha estat una progressiva devallada de la humitat relativa, el que comporta un ambient més confortable., d'altre banda, el fet que avui el vent de garbí hagi estat inexistent ha facilitat que haguem arribat fins a 20,2ºc, la temperatura més alta del que portem d'any.

Altres dades del dia d'avui, temperatura mínima 11,9ºc. Estat del cel amb força calitja, predomini del sol i alguns núvols alts i baixos modelats pel vent. L'estat de la mar s'ha mantingut amb mar arrissada o marejol arran de costa i maror mar endins. El vent ha bufat amb component nord la major part del dia, ratxa màxima 35km/h. La humitat relativa ha oscil.lat entre el 93/53% i la pressió atmosfèrica ha rondat els 1018/1022hpa. Dades de meteoclimatic.com.

Previsió per aquest dimarts

Aquest dimarts a Palamós tindrem un dia assolellat, amb alguns núvols alts i baixos decoratius al matí. A la resta de la demarcació s'espera el mateix, amb algun núvol més important cap al Pirineu.

La temperatura pot pujar fins a 17/21ºc a la costa, fins a 21/25ºc a l'interior i fins a 14/20ºc al Pirineu. La mínima també pot ser molt elevada, a la costa s'arribarà a 12/14ºc, a 8/12ºc a l'interior i a 2/6ºc al Pirineu.

El vent al nostre sector costaner bufarà a 12/16 nusos de component nord, fins la matinada de dimarts. Al nord del Cap de Begur i mar endins s'arribarà a 20/25 nusos. Al matí tindrem vent fluix de direcció variable o calma. A la tarda hi haurà vent de garbí a 4/8 nusos. A la nit tindrem vent fluix de component oest o calma.

L'estat de la mar es mantindrà amb mar arrissa o marejol arrran de costa, amb maror mar endins i al nord del Cap de Begur, al llarg de la matinada de dimarts. Al matí tindrem la mateixa situació, amb mar de fons de nord. A la tarda s'espera mar arrissada o calma arran de costa, amb marejol mar endins, igual com a la nit.

Mapa de pols en suspensió previst per dimarts a la tarda. Observeu com ja haurà anat més cap al sud gràcies al vent de nord.