Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 12 d’abril del 2011

Temperatures rècord en un mes d'abril




Entre els dies 7 i 10 d'aquest mes, un anticicló subtropical acompanyat d'una massa d'aire molt càlid ens va afectar de ple, fet que va comportar un augment espectacular de la temperatura a molts indrets del país, especialment cap a l'interior., aquests valors ens recordaven l'estiu més que no pas la primavera. Sortosament, la invasió d'aire càlid es va produir a començaments d'abril, s'hi s'hagués donat a l'estiu les temperatures podrien haver superat els 40cº.

Aquesta calorada va ser especialment intensa a Girona capital. A l'observatori de Sant Daniel, per exemple, aquest passat divendres el termòmetre va arribar a 33ºc a dos quarts de quatre de la tarda, això suposa un rècord de temperatura màxima en un mes d'abril a Girona des de l'any 1884., segons va explicar Gerard Tauler, observador de la Xarxa Meteorològica de Catalunya.

En una altra estació meteorològica de Girona situada la Devesa, es va arribar a 31,4ºc i a Salt el termòmetre es va enfilar fins a 32,6ºc. A Banyoles, a dos quarts de tres de la tarda es va arribar a 30,6ºc., aquest és el registre més elevat des del 1950, segons dades facilitades per l'observador meteorològic Enric Estragués.

De forma idèntica, a Setcases, els termòmetres també van marcar temperatures molt altes, arribant als 22ºc; i a Sant Pau de Segúries, van arribar a 26ºc, segons l'observador Joan Solà.
A la Vall de Bianya van arribar a 30,5ºc, la temperatura més alta des del 1977, any on es va començar a mesurar la temperatura, però en altres anys ja s'havia arribat a 27 i 28ºc, segons digué l'observador meteorològic Jordi Zapata.

En altres indrets de Catalunya, com a les comarques de Ponent, es van superar els 30ºc, així com en algunes planes de l'interior i en punts localitzats del prelitoral. Per comarques, les més caloroses van ser el Segrià i la Ribera d'Ebre.
D'altra banda, el vent de marinada que va bufar al litoral va permetre que es registressin temperatures fins a 10 graus més baixes que en alguns indrets de l'interior., aquest fet el vam poder comprobar a Palamós, on el mateix divendres, tant sols vam assolir 20,1cº. No obstant, a l'interior de l'Empordà, també es van superar puntualment els 30ºc.

També es van enregistrar amplituds tèrmiques -la diferència de graus entre la temperatura mínima i la màxima- molt elevades, com la de Vinebre, a la Ribera d'Ebre, de 28,2ºc el dia 8.

Al llarg dels tres dies que han conformat aquest episodi de rècord, el 59% de les estacions de la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques, la XEMA, amb 10 anys o més de dades disponibles, van anotar la temperatura més alta en una primera quinzena d'abril. Mentre que poc més de la meitat d'aquestes estacions van enregistrar la més alta de tot un mes d'abril.

Què en diuen dos dels observatoris més veterans de Catalunya?

Els observatoris Fabra i de l'Ebre són els que tenen les sèries de temperatura més llargues del país i, en tots dos casos, la màxima d'aquests tres dies ha significat la segona més alta assolida en una primera quinzena d'abril.

A Barcelona, l'observatori Fabra, amb dades des del 1913, la temperatura màxima va arribar el dia 9, a 25,4ºc, una xifra només superada el 6 d'abril del 1949 amb 25,6ºc.

Per la seva banda, a l'Observatori de l'Ebre, amb dades des del 1905, el primer dia d'abril del 1980 es van enregistrar 32,2ºc, dues dècimes per sobre dels 32,0ºc del divendres 8 d'abril d'enguany.

Informació extreta de: http://www.elpunt.cat/girona.html i http://www.3cat24.cat/