Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 3 d’abril del 2011

Nova estació micrometeorològica




La darrera setmana del mes de març, el Centre Tecnològic Forestal, va instal.lar una nova estació micrometeorològica a la finca La Bertolina, a Busa (Navès, Solsonès). Està situada en una pastura de muntanya, a 1.300 metres d'alçada i mesura de manera contínua diferents variables climàtiques i ambientals: concentració de CO2 i de vapor d'aigua de l'aire, pressió atmosfèrica, velocitat i direcció del vent, temperatura i humitat relativa de l'aire, precipitacions, radiació solar, temperatura i contingut d'aigua del sòl, etc.

Les dades recollides per l'estació es complementaran amb estudis detallats de la pastura, incloent-hi mostrejos de sòl, vegetació, invertebrats, etc., per calcular els fluxos de carboni, aigua i energia entre l'ecosistema i l'atmosfera, avaluar la biodiversitat de la pastura i estudiar la influència de la gestió pastoral.
Aquesta és la segona de les tres estacions que s'han d'instal.lar del costat català dels Pirineus, per part del CTFC, en el marc del projecte FLUXPYR (2009-2012), cofinançat per la Unió Europea – FEDER, la Generalitat de Catalunya i el Conseil Régional Midi-Pyrénées.

La primera estació es va instal.lar el mes de juliol de l'any passat a 1.000 m d'alçada, al Pla de Riart (Lladurs), i properament se n'instal.larà una a 2.000 m d'alçada, a Castellar de n'Hug, al Berguedà. FLUXPYR és un destacat projecte interregional que fomenta el desplegament d'una xarxa d'estacions micrometeorològiques i hídriques de ambdós costats dels Pirineus per mesurar fluxos de carboni, aigua i energia entre els ecosistemes i l'atmosfera, al llarg de gradients altitudinals, climàtics i de gestió. És, per tant, una infraestructura única a tot el Pirineu que, a més de posar les bases d'un clúster bioclimàtic entre Toulouse i Barcelona, contribueix als càlculs de balanços de carboni, a l'elaboració de models climàtics molt més precisos i útils, i a la producció de mapes de cobertura i humitat del sòl, cobertura de neu, i productivitat ecosistèmica.

A mig termini, les dades de FLUXPYR s'integraran a la xarxa internacional FLUXNET, un dels instruments clau pel seguiment del canvi climàtic global. FLUXPYR ajuda a conèixer millor els impactes del canvi climàtic i dels canvis en l'ús del sòl sobre els ecosistemes de muntanya dels Pirineus, amb una significació especial per l'agricultura i la ramaderia. Es tracta de la recerca més important en relació al tema del canvi climàtic al nostre país, que dota Catalunya i Espanya d'una infraestructura d'excel.lència a nivell mundial.
Com a xarxa, FLUXPYR promou l'intercanvi de coneixements i experiències entre experts, actors locals i polítics, contribueix a la formació d'un bon nombre d'investigadors, i possibilita publicacions i comunicacions de primer nivell internacional. A més, fomenta una gestió sostenible dels recursos naturals, orienta les polítiques de mitigació i adaptació al canvi climàtic, i sensibilitza la societat sobre les causes i conseqüències d'aquest i les maneres d'enfrontar-lo.

Més informació: www.fluxpyr.eu

Font: http://www.ctfc.cat/