Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 20 d’abril del 2011

Santa Cruz de La Palma


La Plaça d'Espanya amb l'ajuntament (edifici dels arcs).


Comença el primer dia a l'Illa de La Palma i amb ell també arriba una pluja fina i persistent que fa canviar els plans previstos el dia anterior, anul.lant l'excursió prevista per la coneguda ruta dels volcans.
Tot i que les condicions per a realitzar-la són molt dolentes i segons em comenten la pluja afecta la major part de l'illa, m'arrisco a anar fins a l'indret previst. Tal com es preveia s'està tot el camí plovent i no hi ha més remei que deixar-ho per un altre dia.
Un cop retornats a la capital, ja és més enllà del migdia i sortosament el cel s'aclareix i apareixen algunes clarianes, fet que aprofitem per visitar la ciutat.

St. Cruz de La Palma és una capital que està molt a l'abast de la mà i amb un dia es pot visitar tranquil.lament. Els atractius principals són el seu casc antic, on hi trobarem un carrer principal amb nombrosos palaus i altres edificis que conserven l'arquitectura típica de les illes, juntament amb els típics balcons.

La fotografia de l'encapçalament és un dels indrets que més em va cridar l'atenció, la Plaça d'Espanya. En aquest indret hi podem veure el palau renaixentista més ben conservat de les Illes Canàries, erigit entre els anys 1553-1663., actualment acull l'ajuntament.



Parròquia de El Salvador.


En un costat de la plaça també hi trobem la parròquia de El Salvador, edifici construït el 1497 i amb una torre-campanar aixecada a l'any 1553 després d'un atac dels francesos.
Com a curiositat cal dir que la pedra que forma aquesta torre va ser transportada des de l'illa de La Gomera. Aquest indret, juntament amb una font que hi ha en un lateral, formen el conjunt renaixentista més important de Canàries.



Imatge dels balcons típics.


Un altre lloc que no podem deixar de visitar són els balcons típics canaris, fets amb fusta i adornats amb tot un reguitzell de plantes florides. Aquest balcons acolorits són un veritable oasi de vida i permeten tenir una visió molt agradable, en un indret que no ho seria tant, ja que està situat al davant de l'Avinguda Marítima, dominada per l'asfalt i amb un trànsit força important.





Sta. Cruz de la Palma, a part d'aquests atractius, també té un interessant museu etnològic que recull part de la seva llarga història, malauradament massa centrada en la seva col.lonització i no tant en els seus antics habitants.

Fundada el 3 maig de l'any 1493, primer va rebre el curiós nom de Vila de Apurón i es fundà sobre una platja situada en una badia que feia de port natural. Posteriorment, i ja com a Santa Cruz de la Palma, el rei Felip II li concediria el títol de Molt Noble i Lleial. En el seu terme municipal es troba el Reial Santuari de la Mare de Déu de les Neus (patrona de la Palma).

En honor a aquesta verge, els habitants d'aquesta ciutat celebren l'anomenada "Bajada de la Virgen de las Nieves". Es tracta de la festa patronal en honor a aquesta verge i es realitza cada cinc anys (anomenada també "Fiestas Lustrales"), on la propera celebració es realitzarà el juliol de l'any 2015.
Aquest esdeveniment acull durant un mes milers de persones vingudes de tot arreu per celebrar-ho i admirar tot un espectacle del folklore canari, amb multitud d'actes i representacions al.legòriques.
Al següent enllaç trobareu més informació sobre aquesta festa:

http://www.bajadadelavirgen.es/index.cfm




La danza de los enanos. L'acte més típic d'aquesta celebració i símbol de l'Illa de La Palma. Escolteu la bonica polca.

La ciutat es troba situada al vessant oriental de l'illa de la Palma, entre el cingle de La Concepción, a la vora de la Caldereta (antiga caldera volcànica) lloc on hi ha un espectacular mirador, i el Barranco Seco.
Part de la ciutat i el seu port es situen sobre l'antic vessament de la lava de la Caldereta, refredada bruscament en trencar-se la part de la paret que queda cap al nord-est, de manera que la lava va arribar ràpidament al mar on va formar una colada basàltica.
Gaudeix durant tot l'any d'un clima suau tot i que és habitual que el seu cel estigui cobert per núvols a causa de la influència dels vents alisis procedents de l'Oceà Atlàntic.

El municipi té una extensió de 43,38 km2, amb 4,03 km de longitud de costa i una població superior als 17.000. El nucli urbà es troba al nivell del mar, però el territori municipal s'estén fins als 1.800 m d'altitud. Això ho podeu comprobar amb les fortes pujades que trobareu si us allunyeu una mica del casc històric.

La ciutat va créixer ràpidament gràcies al seu port que era l'últim en la ruta d'Amèrica, i pel qual s'exportava la canya de sucre produïda a l'illa.

La ciutat va ser destruïda el 1553 pel pirata François Le Clerc, més conegut per "Pata de Palo", pel que va haver de ser reconstruïda i fortificada. De les antigues fortificacions queden únicament el Castell de Santa Catalina i el Castell de la Santa Cruz del Barrio, recentment rehabilitat al nord de la desembocadura del barranc de les Neus, on també es conserven restes de la muralla i portada.



El Castillo de la Virgen, indret on es desenvolupa una de les representacions en el seu honor, anomenada Diálogo del Castillo y la Nave.


Santa Cruz de la Palma té el privilegi de comptar amb el primer ajuntament d'Espanya elegit democràticament, que estava localitzat en el que avui es coneix com a "Cueva de Carías". El 1773 s'hi van celebrar les primeres eleccions per sufragi popular de tot Espanya, després d'un plet contra els regidors perpetus de la ciutat, mantingut pel comerciant d'origen irlandès Dionisio O'Daly i Anselmo Pérez de Brito, que van obtenir una resolució favorable de la Corona de Castella.

Cal resaltar que durant l'aixecament militar del 1936, que acabaria desembocant en la Guerra Civil Espanyola, l'illa de La Palma es va ressistir al cop d'estat, tot mantenint la legalitat republicana fins el 25 de juliol, moment en què arriba a la ciutat de Santa Cruz de la Palma el canoner Canalejas. Aquest episodi serà conegut amb el nom de "Setmana Roja".



Un altre dels bonics balcons.


Per acabar l'article d'avui, com no podia ser de cap altre manera, hem d'esmentar un fet meteorològic molt rellevant que tingué lloc el gener del 1998. Aquell dia la ciutat va patir una greu inundació degut a una "marea viva" combinada amb un gran temporal oceànic, que va causar nombrosos danys materials, encara que no hi va haver morts ni va danyar a cap edifici.







Continuarà...